betrouwbaarheid webwinkel controleren

10 tips om de betrouwbaarheid van een webwinkel te controleren

Trek jij de betrouwbaarheid van webwinkels wel eens twijfel? Via Google, of een andere zoekmachine, vind je binnen een seconde alles wat je zoekt. Ook voor het aanschaffen van producten hoef je de deur niet meer uit, je kunt gemakkelijk online bestellen in de groeiende wereld van e-commerce webshops.

Vroeger ging je naar de bibliotheek om informatie op te zoeken of naar de winkel in de stad om je spullen te kopen. Door de opkomst van het internet heb je tegenwoordig alle informatie die je maar wilt binnen handbereik.

En hoewel het internet vele voordelen en mogelijkheden met zich mee brengt is het wel belangrijk om alert te blijven. Ook mensen met minder goede intenties maken gebruik van het internet en proberen jou je geld afhandig te maken.

In dit artikel zal ik je helpen om frauduleuze webshops te herkennen. Zo zorgen we er met zijn allen voor dat er miljoenen Euro’s van hardwerkende Nederlanders niet naar deze internet oplichters gaat.

Waar moet je op letten?

Er zijn veel zaken waar je naar kunt kijken om te kijken of een webshop een vertrouwde partij is. Hoewel de nep webshops van criminelen steeds echter lijken, kun je door alert te zijn op de volgende zaken deze 9 van de 10 keer herkennen, mits je weet waar je op moet letten.

Wanneer iemand uit enthousiasme overhaast iets bestelt, kijkt deze vaak over dingen heen die hem/haar anders zouden opvallen.

Om de betrouwbaarheid van een webshop te controleren hanteer je de volgende stappen:

1. Zoek naar een vermelding van een bezoekadres

Als de webshop een bezoekadres heeft, kun je deze opzoeken in Google Maps om te kijken of dit overeenkomt. Je kunt zelfs een stap verder gaan en het controleren bij de Kamer van Koophandel.

Niet elke webwinkel heeft een bezoekadres natuurlijk, maar elk bedrijf moet wel een vestigingsadres hebben. Als dit bewust niet vermeldt wordt op de website kan dat een verdacht teken zijn.

google maps neboweb

2. Mogelijkheden tot contact met de webshop

Kijk naar de mogelijkheden die de webshop biedt om contact op te nemen. Malafide webshops hebben vaak enkel een mogelijkheid tot chatten op de website of een contactformulier.

Zonder een telefoonnummer, postadres of duidelijk e-mailadres is er voor jou geen enkele manier om contact te krijgen met een persoon.

contactgegevens fireslandfietsen

3. Keurmerken of andere relevante logo’s

Kijk of de webshop lid is van een keurmerk of dat deze is aangesloten bij een branche organisatie.

Ook deze logo’s kunnen worden gekopieerd door neppe webwinkels. Als je het niet vertrouwt kun je zoeken in de ledenlijst van een keurmerk of het bedrijf bij het keurmerk is aangemeld.

keurmerk cvtotaal

4. Online recensies

Het zoeken naar recensies over de partij in kwestie is een goede manier om de betrouwbaarheid te controleren. Goede webwinkels hebben vaak veel recensies van bijvoorbeeld Google Klantenreviews, Kiyoh of the Feedback Company.

Wanneer er maar enkele of zelfs geen recensies zijn te vinden is de kans aanwezig dat je met een malafide webwinkel te maken hebt. Veel slechte online recensies is een goede reden om je aankoop bij een andere partij te doen.

Ook kunnen de social media profielen een indicatie zijn van de echtheid van de winkel. Veel likes geven geen zekerheid, maar heel weinig likes voor een webshop die zegt groot te zijn is verdacht. Vorig jaar zijn Nederlanders voor meer dan € 5 miljoen opgelicht door webshops via social media.

Als je een winkelnaam in Google zoekt en er verschijnen direct forum links van Radar, Opgelicht, de Consumentenbond of soortgelijke websites weet je ook genoeg.

reviews cvtotaal

5. Te aantrekkelijke prijzen

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dit vaak ook zo. Erg lage prijzen zijn natuurlijk interessant, maar in veel gevallen is dit voor een eerlijke partij niet haalbaar.

Vergelijk prijzen op bijvoorbeeld: https://www.kieskeurig.nl/ of https://www.beslist.nl/ om te kijken of de prijs realistisch is.

Webshops die luxe merkkleding en schoenen aanbieden voor een fractie van de prijs zijn meestal te mooi om waar te zijn. Ondanks kortingen van meer dan 70% zijn alle producten in alle maten op voorraad.

Merken als Christian Louboutin, Gucci, Louis Vuitton, , Giuseppe Zanotti, Stone Island, Canada Goose, Dior etc beschermen hun merken en worden bijna nooit aangeboden voor dumpprijzen. Dus zelfs als je wel een artikel ontvangt, is de kans groot dat het namaak producten zijn.

6. Dubieus webadres (URL)

Veel malafide webshops hebben toevoegingen als -korting, -sale enzovoorts. Als dit aan de orde is, is het raadzaam de webshop even extra te onderzoeken. Ook worden verbasteringen gebruikt om je te laten geloven dat je op de officiële website bent van een merk of winkel.

Een recent voorbeeld hiervan was een exacte kopie van cryptocurrency exchange Binance. Oplichters hadden dezelfde url vastgelegd, maar als je goed oplet zitten er puntjes onder de N in de url. Uiteraard valt dit bijna niet op en hebben veel mensen hier proberen in te loggen, waarbij hackers dus je inloggegevens bemachtigd hebben.

binance spoof

7. Een veilige verbinding

Heeft de webwinkel in kwestie een beveiligde verbinding (SSL-certificaat)? Deze is te herkennen aan het groene slotje in de adresbalk of doordat het webadres begint met ‘https://’.

Ook malafide webwinkels kunnen deze verbinding hebben, echter is het raadzaam om geen aankopen te doen bij webwinkels die deze beveiligde verbinding niet hebben.

Via http verbindingen wordt data niet versleuteld waardoor hackers al jouw gegevens zoals naam, e-mailadres, opgegeven wachtwoord en betaalgegevens direct kunnen lezen. Dat is vragen om problemen.

Lees ook hoe je in 5 stappen beter beschermd tegen hackers bent.

ssl certificaat time2choose

8. Betaalmogelijkheden

Webwinkels zijn wettelijk verplicht om (gedeeltelijk) achteraf betalen aan te bieden. Malafide webwinkels bieden deze mogelijkheid vaak niet aan.

Let ook goed op of alternatieve betaalmethodes werken. Ik heb webshops gezien die icoontjes toonden van iDeal, PayPal, AfterPay en creditcards maar dat alleen het “via bankoverschrijving” linkje werkte. Vooruitbetaling dus.

Als je alleen via bankoverschrijving kunt betalen is dit een reden om de webwinkel ernstig in twijfel te trekken.

betalingsmogelijkheden coolblue

9. Controleer de webwinkel bij de politie

Vertrouw je het niet? Check gegevens als het IBAN-nummer, e-mailadres, telefoonnummer of de URL via deze handige tool van de politie.

Als deze controle geen resultaten geeft, wil dit direct niet zeggen dat het een vertrouwde partij is. Het kan namelijk ook zijn dat de politie nog niet op de hoogte is van de webwinkel.

10. Conclusie

Met de bovenstaande tips zul je de meeste malafide webwinkels vermijden, echter is het belangrijkste om je gevoel te volgen. Vertrouw je het niet helemaal? Neem dan geen risico en bestel het product bij een andere partij.

Je betaalt toch liever iets meer voor een product dan dat je voor door een iets lagere prijs de kans neemt om te worden opgelicht?

Waarom is het belangrijk om de betrouwbaarheid van een webshop te controleren?

Opgelicht worden via het internet is erg vervelend, je zit vol goede hoop te wachten op een pakje die niet wordt bezorgd. In de meeste gevallen kun je fluiten naar je geld en kan ook de politie je geld niet terughalen.

Naast dat het erg vervelend is voor de slachtoffers is het ook lastig voor kleine, startende webshops. Tijdens het conversie optimalisatie proces worden dit soort zaken aangepakt. Men ziet je namelijk minder snel als een vertrouwde partij. Zorg daarom dat je website minstens aan de bovenstaande factoren voldoet.

Tegelijkertijd werkt fraude beide kanten op. Zo werd Zalando in 2015 voor € 18,5 miljoen slachtoffer van online fraude.

Bedankt voor je tijd

Hopelijk heb je iets geleerd vandaag, ik vond het gezellig. Heb je vragen die je graag op dit blog beantwoord ziet of overige verbeteringen of suggesties hebt mail me dan. Vind ik leuk.

Als je wat hebt gehad aan dit artikel, deel het dan op je sociale netwerken! Zo helpen we elkaar allemaal een beetje.


Time2Choose logo redesign

Logo redesign: identiteit en positionering

In voorbereiding op het 12,5 jarig bestaan in juli 2024 vond ik het tijd om het beeldmerk, onveranderd sinds inceptie, te herevalueren. Past het nog […]
Lees verder...
Zwarteweg 4 Sneek Time2Choose

Time2Choose is verhuisd

Sneek – Online marketing bureau Time2Choose is per 1 juli 2023 verhuisd naar de Zwarteweg 4. Het bedrijfsverzamelgebouw is uniek gelegen aan de gracht van […]
Lees verder...
google tag manager

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior)

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior) bij Time2Choose in Sneek Locatie: Sneek, Nederland Over Time2Choose: Time2Choose is een online marketing bureau gevestigd in het prachtige Sneek, dat […]
Lees verder...

Time2Choose bestaat 10 jaar!

Graag wil ik mijn dankbaarheid uitspreken naar al mijn klanten, het vertrouwen dat jullie in mij hebben is het belangrijkst voor mij. Daarnaast de partners […]
Lees verder...