Case Feestfirma

Case FeestFirma: +470% omzet +246% gebruikers

Mark en Edwin van Duinen hadden behoefte aan een internet marketing specialist die hun ondernemerschap in de online wereld kon ondersteunen. Via Google vonden ze meerdere opties en na een evaluatie van enkele daarvan, nodigden ze mij uit. Het was eind 2013.

Hoe belangrijk het is om je te verplaatsen in de situatie van een ondernemer om exact dat te kunnen bieden waar de vraag ligt, werd wederom bewezen. Gewapend met slechts 2 jaar ervaring gunden ze mij de opdracht. De individuele aandacht en gevoel van prioriteit gecombineerd met een enthousiasme en kennis van zaken bleek doorslaggevend.

De situatie

In 2014 had het bedrijf verschillende websites.

 • hetfeestplein.nl
  B2B evenementen en ballonnen
 • confettixl.nl
  B2B en B2C webshop confetti shooters en streamers
 • specialeffects.nl
  B2B webshop voor evenementen special FX
 • heliumshop.nl
  webshop voor helium, ballonnen en feestversiering

Het probleem

Versplintering van aanbod, verouderde websites en teruglopende verkoop. In plaats van een versterkende werking trad er kannibalisatie op.

De wens was uitgesproken voor een totaalconcept om de feestindustrie, die toen online nog in de kinderschoenen stond online, te domineren.

In het verleden waren er negatieve ervaringen met in ieder geval drie online marketing bureaus die mooie beloftes deden maar deze niet waar konden maken. Als jij twijfelt over de prestaties van je huidige online marketing partner, neem gerust eens contact op met mij voor een ander perspectief.

Het budget

Het eerste jaar was het internet marketing budget voor dit project € 18.000,- exclusief de kosten voor Google Adwords campagnes.

De geboden oplossing

Na intensieve gesprekken om de diepte van de bedrijfsvoering in kaart te brengen kon een gezamenlijke visie tot een concreet plan worden uitgewerkt. Een nieuwe naam zou de industrie gaan professionaliseren en de gestroomlijnde klantervaring bieden waar duidelijk vraag naar was.

De nieuwe naam werd FeestFirma. In samenwerking met Maarten Witte werd een compleet nieuwe E-Commerce webshop gebouwd op het Magento CMS.

Het resultaat

In maart 2014 werd FeestFirma.nl gelanceerd en werden direct de Google Adwords Search en Shopping campagnes geactiveerd. Binnen 24 uur waren de eerste orders binnen.

Vanaf het begin is geconcentreerd op het optimaliseren van de organische zichtbaarheid van de nieuwe webshop. Gevonden worden in Google zonder dat je per klik of per vertoning betaalt is de wens van elke ondernemer die online handelt.

organische bezoekersgroei feestfirma

In de bovenstaande grafiek zie je het verloop van de organische bezoekers. De resultaten van zoekmachine optimalisatie (SEO) is cumulatief in tegenstelling tot Google Adwords, waar je alleen gezien wordt zolang je betaald voor elke klik.

Toch is zoekmachine adverteren belangrijk, vooral als je met een nieuwe webshop begint. Die eerste verkopen komen uit Google Adwords, niet uit SEO.

Je weet dat een geoptimaliseerde website in combinatie met een geoptimaliseerde advertentie campagne meer resultaat biedt tegen lagere klikkosten. Maar zoekmachine optimalisatie doet meer dan dat.

Binnen 18 maanden leverde FeestFirma meer omzet op uit (organic search) dan de oude webshop HeliumShop.nl, die nog altijd live staat. De 18 maanden die daarop volgde, is er nog eens een stijging van +245,69% van organische gebruikers geregistreerd met een bijbehorende omzetstijging van maar liefst +470,59%.

resultaten feestfirma

Op basis van additioneel onderzoek en data hebben we gewerkt aan het verhogen van conversie op de site. Er was genoeg verkeer om dat significante impact te maken ten opzichte van de bijbehorende extra kosten voor conversie optimalisatie. Het mooie van conversie optimalisatie is dat het effect heeft op alle kanalen. Hierdoor groeit de omzet een factor harder dan het aantal bezoekers.

Site wide +145,13% hogere conversie heeft geleidt tot +372,69% meer transacties.

Het voordeel kwam het sterkst tot uiting wanneer we kijken naar de cijfers van het betaalde kanaal. Door zowel de relevantie als de conversie ratio te verhogen konden we de advertentiekosten met een derde verlagen (-29,36%) terwijl er een verdubbeling van de omzet gerealiseerd was (+99,63%). Het was de wens van Feestfirma om minder afhankelijk te zijn van Google Ads. Persoonlijk ben ik van mening om bij bewezen positieve ROI juist op te schalen waar mogelijk, maar dat zijn keuzes van de klant en die worden gerespecteerd.

Wat betekent een omzetstijging van +470% voor jouw 5 jaren plan?

In deze snel veranderende wereld is stil staan achter uit gaan. Ben jij iemand die langs de zijlijn kijkt hoe je concurrenten overal zichtbaar zijn en je klanten afpakt?

Of ben jij diegene die knokt voor continuïteit of ambitieuze groei wilt realiseren? De beste tijd om te beginnen is nu. De keuze is aan jou. Bel mij, Zino, rechtstreeks op 06 462 08 470.

*Tijdens samenwerkingen geven cliënten toegang tot concurrentie gevoelige bedrijfsinformatie, die uiteraard met de hoogste vertrouwelijkheid behandeld wordt. Daarom worden géén absolute bezoekers- of omzetcijfers vermeldt, enkel relatieve groei cijfers.


google tag manager

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior)

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior) bij Time2Choose in Sneek Locatie: Sneek, Nederland Over Time2Choose: Time2Choose is een online marketing bureau gevestigd in het prachtige Sneek, dat […]
Lees verder...

Time2Choose bestaat 10 jaar!

Graag wil ik mijn dankbaarheid uitspreken naar al mijn klanten, het vertrouwen dat jullie in mij hebben is het belangrijkst voor mij. Daarnaast de partners […]
Lees verder...
Zino Ostendorf Time2Choose

Ton Subsidie voor online marketing Friese ondernemers

Ondernemingen die ingericht zijn op online verkoop zijn de grote winnaars van de afgelopen 18 maanden. Friese MKB’ers die (nog) niet online kanalen inzetten of […]
Lees verder...
piramide van maslow

Piramide van Maslow: ken de behoeftes van je klanten

Waarom maken mensen zich zo druk als de batterij van hun telefoon bijna leeg is? Er zijn belangrijkere dingen in de wereld. First world problems […]
Lees verder...