gratis website grote fout

Gratis website maken is grote fout

Je zult het met me eens zijn dat een website als Bol.com een grotere waarde heeft dan die van de bakker op de hoek. Immers, de bakker verkoopt niet voor €2,8mrd aan brood dus is het zakelijk onverstandig om net zoveel geld uit te geven aan zijn website.

Sterker nog, tegenwoordig hoef je helemaal niks uit te geven om een website online te hebben. Is zo’n gratis website een optie voor jou als ondernemer? 

Belang van een eigen website

Een website is belangrijk voor elk bedrijf. Hiermee presenteer je je bedrijf aan nieuwe en bestaande klanten en geeft direct antwoord op vragen die ze (nog niet) hebben. Doordat jij of je concurrent in contact komt met mensen die op zoek zijn naar producten of diensten, heeft een website een commerciële waarde. Wat die waarde is, is voor elk bedrijf anders.

Continuïteit is één van de belangrijkste doelstellingen van een onderneming. Daarvoor is een bepaalde hoeveelheid inkomsten vereist. Generaliserend verkoop je producten en/of diensten. Wat voor soort website daar precies bij past kan verschillen. De projecten waaraan ik mag meewerken zijn meestal lead-gen websites of webshops.

Een lead-gen website heeft als doel mensen te informeren over diensten en ze aan te zetten contact op te nemen via email, telefoon, formulier of langs komen op je fysieke locatie. Lead generatie dus. Een webshop is een online catalogus waar bezoekers producten kunnen zien er direct kopen via bijvoorbeeld iDeal.

Zelf een gratis website maken

Je weet al dat er mogelijkheden zijn om zelf een gratis website te maken. Daarom heb je hier op gezocht. Een aantal bekende aanbieders heb ik voor je op een rijtje gezet:

Via deze platformen heb je gratis een website url, hosting en een dus een website online staan waar bezoekers je producten of diensten kunnen bekijken. En voor niet commerciële doeleinden is dit prima in mijn bescheiden mening. Denk daarbij aan een blog over je hobby bijvoorbeeld waarbij je schrijft voor jezelf of voor een heel select publiek zoals familie en vrienden.

Is gratis dan ook echt gratis?

Ja. En nee. Ja je website is gratis dus je hoeft niet te betalen voor je domeinregistratie, hosting, design, onderhoud, optimalisatie, abonnementen etc. Daar tegenover staat dat je beperkte mogelijkheden hebt en weinig controle hebt over “jouw website”.

  • Beperkte vrijheid in branding. Je zult geen “schone” domeinnaam hebben, maar een subdomein. In plaats van https://jouwbedrijf.nl krijg je bijvoorbeeld https://jouwbedrijf.wordpress.com/ Niet professioneel.
  • Geen eigen domein is ook geen eigen email. Dus in plaats van [email protected] heb je [email protected] of [email protected] misschien. Niet professioneel.
  • Beperkte schijfruimte. Een website is digitaal en kost schijfruimte om deze op te slaan. Wil jij veel hoge kwaliteit foto’s plaatsen of honderden producten dan kun je tegen de limiet aanlopen.
  • Beperkte ondersteuning. Telefonisch of mail support is voor gratis gebruikers niet beschikbaar. Vaak is er wel documentatie met veelgestelde vragen.
  • Beperkte functionaliteit. Denk hierbij aan plugins of analytische data.
  • Beperkte design mogelijkheden. Vaak zijn er een aantal templates die je kunt gebruiken.
  • Beperkte laadsnelheid. Jouw website moet bij wijze van spreken met de bus, in plaats van met een eigen auto. Verwacht langere wachttijden.

Platformen hebben overal hun naam staan en kunnen zelfs advertenties op jouw website zetten. Waar jij niet voor betaald wordt.

via GIPHY

Alle partijen die gratis websites aanbieden om zelf te maken die ik hierboven genoemd heb zijn commerciële bedrijven, geen liefdadigheidsinstellingen. Ze willen zoveel mogelijk geld verdienen. Het aanbieden van een gratis pakket is onderdeel van het verdienmodel. Want, naast de gratis optie, bieden ze ook betaalde opties.

Zie hier een aantal prijzen (accuraat per 20-08-2020)

De prijzen van Wix abonnementen.

gratis website wix

De prijzen van Jimdo abonnementen.

gratis website jimdo

De prijzen van WordPress abonnementen.

gratis website wordpress

Zodra je iets meer wilt, en dat wil je, moet je betalen. En het is volkomen terecht dat ze geld vragen voor een geleverde dienst. Maar hou daar bij rekening met een aantal factoren. Want de prijzen hierboven variëren van € 48 tot € 540 per jaar.

Hoe je bepaalt of je voor gratis of (semi)-professioneel gaat

In de afgelopen 8,5 jaar heb ik verschillende ondernemers van klein tot groot geadviseerd en begeleidt in dit keuzeproces. Het komt neer op het beantwoorden van de volgende vragen:

Is er budget voor een website?
Is het antwoord hier op een harde nee, dan is een gratis website dé optie voor jou! Als het antwoord ja is, dan zijn de follow-up vragen relevant.

Is de website voor zakelijk of privé?
Voor een privé of hobbymatige website zou een gratis website een prima optie kunnen zijn. Echter, als je een paar tientjes per jaar wilt besteden aan je hobby leg ik je uit hoe je dat kan. Voor zakelijke websites, zou ik gratis websites ten alle tijde afraden. Al is het alleen al om je imago te beschermen.

Wat is de potentie van een toekomstige website of webshop?
Bij een zakelijke website hou je altijd rekening met hoeveel iets oplevert. Een website is een extra verkoopkanaal en moet geld opleveren voor je bedrijf. Hoeveel dat kan zijn is afhankelijk van de vraag naar je producten en/of diensten, je concurrentie, je market fit en je vindbaarheid/zichtbaarheid.

Voor een hypotheekadviseur kan een nieuwe klant een Lifetime Customer Value (LTV) van €5000,- bedragen. Goede vindbaarheid van een professionele website is zeer zeker de moeite waard om in te investeren. Daarentegen, kan het moeilijker zijn je kosten terug te verdienen als je gespecialiseerd bent in handgemaakte gele mutsjes voor tuinkabouters.

Een gedegen onderzoek vooraf is dan ook aan te raden om je te helpen bij het maken van onderbouwde beslissingen. Laat mij een website analyse uitvoeren om antwoord te kunnen geven over jouw specifieke website.

Wil je controle of gemak?
Beide opties hebben twee kanten. Want controle betekend meer opties maar daardoor ook complexer. Gemak is fijn, maar kan daardoor beperkingen opleveren of het kost geld.

via GIPHY

Wat kost een professionele website nou echt?

Je bent er over uit, je wilt een professionele website met in ieder geval een eigen domeinnaam, redelijk laadsnelheid, een aantrekkelijk ontwerp en basis functionaliteit voor klantcontact, zonder branding of reclame van andere bedrijven. Bij eerdergenoemde partijen betekend dat minimaal € 100,- per jaar aan kosten. Daarbij moet je alles zelf doen uiteraard.

Ik geef een kostenoverzicht voor 3 verschillende scenario’s.

Je wilt je diensten professioneel aanbieden en alles zelf beheren

Kies voor een CMS als WordPress. Dit websiteplatform wordt gebruikt door 63.5% van alle websites online!

Vanaf prijzen voor domeinen zijn €9,- per domein en € 36 euro voor hosting. Voor € 45,- per jaar heb je dus je eigen WordPress website online.

Voor domein registratie en hosting kun je kijken naar partijen als:

Er zijn veel aanbieders van hosting. Vergelijken is niet altijd gemakkelijk. Belangrijke factoren naast prijs zijn uptime garantie, laadsnelheid, fysieke locatie van de server, service zoals back ups en updates en het niveau van support.

Je wilt je producten professioneel aanbieden en alles zelf beheren

Een webshop is anders dan een website maken. Waar het goed mogelijk is om hetzelfde te doen als hierboven en een webshop te bouwen met templates in WordPress + WooCommerce of Magento, is het voor een leek niet aan te raden. Er komt veel expertise bij kijken en om die reden zijn er, vooral voor beginnende webshops, goede alternatieven om te overwegen.

Dat zijn de goedkoopste instappakketten met enige beperkingen waardoor jij mogelijk een duurder pakket nodig hebt. Maar het is genoeg om te starten, het zijn robuuste en bewezen platformen die goed met je mee kunnen groeien.

Je wilt maatwerk of hebt zelf geen tijd of zin om een website te maken

Wil je iets dat uniek is of heb je speciale wensen die buiten de standaard vallen? Of wil je de website ontwikkeling uitbesteden omdat je druk bent met andere zaken binnen je onderneming? Dan zoek je een aantal vakmensen. Een grafisch vormgever voor design, een developer voor de codering, een copywriter voor de webteksten, een fotograaf/illustrator voor afbeeldingen en een marketeer voor structuur, intentie, promotie en vindbaarheid van je website of webshop.

Hier kun je denken aan WooCommerce , Magento 2 of custom CMS. Zolang je minder dan € 50.000,- per jaar omzet of minder dan € 6000,- marketingbudget hebt, raad ik aan om eerst de opties te verkennen waarbij je zelf veel werk kunt doen.

via GIPHY

Concluderend

Uit de titel was natuurlijk al duidelijk dat een gratis website niet geschikt is voor jou als ondernemer. Maar zoals met alles in het leven, is het niet zwart wit en zijn er veel factoren om rekening mee te houden. Een goede beslissing kun je maken als je alle mogelijkheden je bekend zijn.

Een website hoeft niet duur te zijn als je weet wat je nodig hebt en wat je zelf kunt doen. En een website hoort een investering te zijn die je geld oplevert, niet geld kost. Maar een gratis website? In de digitale wereld is een gezegde:

If a service is free, YOU are the product.

 


Time2Choose logo redesign

Logo redesign: identiteit en positionering

In voorbereiding op het 12,5 jarig bestaan in juli 2024 vond ik het tijd om het beeldmerk, onveranderd sinds inceptie, te herevalueren. Past het nog […]
Lees verder...
Zwarteweg 4 Sneek Time2Choose

Time2Choose is verhuisd

Sneek – Online marketing bureau Time2Choose is per 1 juli 2023 verhuisd naar de Zwarteweg 4. Het bedrijfsverzamelgebouw is uniek gelegen aan de gracht van […]
Lees verder...
google tag manager

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior)

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior) bij Time2Choose in Sneek Locatie: Sneek, Nederland Over Time2Choose: Time2Choose is een online marketing bureau gevestigd in het prachtige Sneek, dat […]
Lees verder...

Time2Choose bestaat 10 jaar!

Graag wil ik mijn dankbaarheid uitspreken naar al mijn klanten, het vertrouwen dat jullie in mij hebben is het belangrijkst voor mij. Daarnaast de partners […]
Lees verder...