A/B Testing

A/B testen wordt gebruikt om te bepalen welke variatie van je marketing of product het beste presteert en hoeveel beter die doet dan andere variaties die je misschien eerder gebruikte. Het is belangrijk op te merken dat dit proces alleen moet worden uitgevoerd met een beperkt aantal variaties, anders kun je misschien niet zeggen welke de beste is.

De variatie die in een A/B test het beste presteert heet een winnaar, terwijl elke andere variatie als een verliezer wordt beschouwd.

Waarom is A/B testen belangrijk voor marketeers?

A/B testen kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden, onder meer om te bepalen hoe mensen op verschillende versies van je website reageren om te bepalen wat beter werkt, en om te ontdekken of berichten op bijvoorbeeld sociale media meer effect hebben als ze een bepaald soort taal bevatten tegenover een ander soort taal.

Call to actions en kleuren op webpagina’s kunnen ook A/B getest worden om te zien welke variaties daarvan doeltreffender zijn en hoe mensen erop reageren. Zo kun je statistisch onderbouwd UX-verbeteringen doorvoeren.

Hoe doe je een A/B test?

Voor een geslaagd A/B testproces moet je voldoende verkeer naar je website om de test statistisch geldig te maken.

Dit kun je doen door een controlegroep te gebruiken, waarbij je maar één versie van je website onthult en die verborgen houdt tot genoeg mensen hem gezien hebben zonder te weten wat ze zien. Op deze manier weten degenen die de andere versies zien niet welke ze gezien hebben en dit geeft je een nauwkeurig idee over welke groep beter presteert.

Soms kun je twee versies van je website tegelijk A/B testen zonder het te weten; dit kan gebeuren als een bedrijf één product met een verschillende prijs heeft om te testen wat mensen ervoor willen betalen, of als er twee producten in een webwinkel zijn die slechts kleine variaties van elkaar vertonen.

Welke software is het meest populair voor A/B testen?

Afhankelijk van je budget zijn veel gebruikte software opties voor A/B testen VWO en Google Optimize.


Zino Ostendorf Time2Choose

Ton Subsidie voor online marketing Friese ondernemers

Ondernemingen die ingericht zijn op online verkoop zijn de grote winnaars van de afgelopen 18 maanden. Friese MKB’ers die (nog) niet online kanalen inzetten of […]
Lees verder...
piramide van maslow

Piramide van Maslow: ken de behoeftes van je klanten

Waarom maken mensen zich zo druk als de batterij van hun telefoon bijna leeg is? Er zijn belangrijkere dingen in de wereld. First world problems […]
Lees verder...
gratis website grote fout

Gratis website maken is grote fout

Je zult het met me eens zijn dat een website als Bol.com een grotere waarde heeft dan die van de bakker op de hoek. Immers, […]
Lees verder...
crisis webwinkel

Research: Kansen in de Corona CRISIS

Wereldwijd heeft het inmiddels bekende virus COVID-19 de wereld in zijn greep. Uitgeroepen tot een pandemie, hebben veel landen maatregelen getroffen die de maatschappij ernstig […]
Lees verder...