301 redirects Time2Choose seo

301 Redirects: Wat, waarom en wanneer…?

Een redirect is de technische (Engelse) term voor het doorverwijzen van een URL naar een andere URL. Hier mee voorkom je dat mensen op pagina’s terecht komen op je website die niet meer bestaan en de zogenaamde “404: Pagina niet gevonden” meldcode krijgt. Een 404 is een SEO zonde en hieronder leg ik je uit wat je er aan kunt doen.

Wat is een 404 meldcode?

Wanneer je een pagina (of een bericht, product, categorie) verwijdert van je website is deze niet meer bereikbaar. Echter kunnen er nog interne en externe links verwijzen naar de URL waardoor mensen toch terecht komen waar ze niet horen te zijn.

Vergelijk het met de echte wereld; de URL is je adres en je adres staat vermeld in het register van de Kamer van Koophandel. Wanneer je verhuist zonder dit door te geven, heb je kans dat er mensen op je oude adres staan omdat ze het adres hebben gekregen via de KVK. Dan maak je een slechte indruk als bedrijf.

Google denkt er hetzelfde over. Google heeft je pagina geïndexeerd en laat deze zien op relevante zoekwoorden in de SERP. Wanneer mensen hierop klikken en op een niet bestaande pagina’s terecht komen krijgen ze de 404 meldcode te zien. Dit is een slechte gebruikerservaring, en Google lost dit op door je geïndexeerde pagina zo snel mogelijk uit de SERP te gooien.

En juist die vertoningen in de zoekmachines zijn belangrijk om bezoekers naar je website te trekken. Deze willen we dus zoveel mogelijk behouden en dat kan, met een 301 redirect.

Wat is een 301 redirect?

Een 301 redirect is feitelijk het verhuiskaartje waarmee je aangeeft wat je nieuwe adres is. Hierdoor komen mensen, zij het met een omweg, toch op de goede plek terecht. De 301 redirect betekend: Permanently moved en er is de 302: Temporarily moved (tijdelijk verhuisd).

Het gebruik van 302: Temporarily moved raden wij iedereen af. Het schijnt gebruikt te worden voor onderhoudswerkzaamheden aan websites, maar daar zijn in onze bescheiden mening manieren voor die veel minder invasief zijn. Gebruik dus waar mogelijk altijd 301 redirects.

Waarom is het gebruik van een 301 redirect belangrijk?

Als SEO specialist zeg ik de belangrijkste reden is SEO. En ik ga je uitleggen waarom de 301 redirect belangrijk is voor je prestaties in de zoekmachines. Google heeft als hoofddoel, de beste gebruikerservaring bieden voor elke zoekvraag. Simpel.

Help jij mee de beste gebruikerservaring te leveren voor een specifieke zoekopdracht, toont Google jouw pagina als eerste. Gratis. Zo zijn ze bij Google.

Dit kun je bereiken door bijvoorbeeld het antwoord te bieden op een vraag met een site die prettig leest op alle apparaten (mobiel, tablet, desktop) en snel inlaadt. Deze zogenaamde ranking factoren werken zowel positief als negatief, dus heb jij een hele langzame website, toont Google liever een andere om zo de beste gebruikerservaring te bieden per zoekopdracht.

Een van de oudste ranking factoren is het gebruik van links en verwijzingen op het web. Immers, wanneer een goede website linkt naar een andere website is de kans groot dat dit ook een goede website is. Hoe het exact werkt is oneindig maal complexer maar in de basis is dat waar het om draait. Nu komen we terug op waarom het gebruik van een 301 dan zo belangrijk is voor je SEO.

Relevantie + autoriteit = ranking

De relevantie bereik je voornamelijk door de content: je tekst, afbeeldingen, infographics, video’s etc. Autoriteit verkrijg je voornamelijk door je backlinks. De gehele SEO industrie is het erover eens dat backlinks nog altijd de nr1 ranking factor is voor Google (en de andere grote zoekmachines die niemand gebruikt *kuch *kuch Bing, Yahoo, Ilse *kuch).

Verwijder een pagina en al die backlinks gaan verloren! Met een 301 redirect behoudt je 90-99% van de linkjuice.

Wanneer zet je de 301 redirect succesvol in?

Je gaat een 301 vanaf nu vaker gebruiken dat je zou verwachten. Wanneer gebruik je een permanente redirect:

  1. Je verhuist je website naar een ander domein

Denk bijvoorbeeld aan een wijziging in je bedrijfsnaam door overname of fusie. Wanneer je een succesvolle website hebt heeft deze over de jaren heen veel autoriteit opgebouwd. Verhuis je de website naar een nieuwe domein zonder gebruik van 301 redirects begin je weer onderaan de ladder. Dit kan (en zal) enorme financiële schade met zich meebrengen.

http://stoffigdomein.nl http://coolnieuwdomein.nl

LET OP: ook de overstap van HTTP naar HTTPS geldt als een website verhuizing! Stel de juiste canonical verwijzingen in voor een soepele transitie.

http:// https://
http://www. https://
https://www. https://
  1. Je verhuist een pagina naar een andere locatie op hetzelfde domein

Stel je verkoopt verlichting. Een nieuw product komt op de markt, laten we het Philips Hue noemen. Deze lampen zet je in de categorie LED verlichting, maar besluit later een aparte categorie hiervoor op te zetten. Wanneer je de producten overzet wil je een 301 redirect instellen om je positie in de SERP en je verkregen backlinks te behouden.

/LED-verlichting/philips-hue-starter-kit /philips-hue/philips-hue-starter-kit
  1. Je verandert de URL van een pagina

Nadat je zoekmachine optimalisatie specialist diepgaand zoekwoorden onderzoek heeft gedaan is gebleken dat je URL geoptimaliseerd kan worden voor betere resultaten. Stel een 301 in.

https://site.nl/2017/?p=123 https://site.nl/android/google-pixel
  1. Je verandert de navigatiestructuur (en daarmee de URL opbouw)
https://site.nl/categorie/product https://site.nl/categorie/subcategorie/product
  1. Je verwijdert een pagina die vervangen is door een betere pagina

Of de opvolger van een product. Wanneer je een oud model niet meer verkoopt, maar het nieuwe wel kan leveren is dit een zeer relevant alternatief en draagt bij aan een goede gebruikerservaring. Stel een 301 redirect in om linkjuice, backlinks en indexatie mee te nemen naar je nieuwe product.

https://site.nl/monitoren/acer-x34 https://site.nl/monitoren/acer-x34a
  1. Een artikel op je webshop verdwijnt uit het assortiment

Soms verdwijnt er ook gewoon een product uit het assortiment, bijvoorbeeld omdat het slecht verkocht of juist is uitverkocht. Wanneer een product niet leverbaar is en niet meer terug komt en er geen vergelijkbaar product voor in de plaats komt, zitten we in een wat afwijkende situatie. We willen de gebruikers zo goed mogelijk van dienst zijn, en verwijzen naar een compleet ander product is niet het antwoord aangezien dit als storend wordt ervaren. Toch zetten we een redirect in omdat het vanuit SEO technisch oogpunt zonde is om een gat te slaan in je website.

Je kunt een redirect instellen naar bijvoorbeeld de betreffende categorie of anders de homepage.

https://site.nl/monitoren/acer-x34 https://site.nl/monitoren/

404 to homepage

We maken allemaal wel eens een foutje (naja, wij niet natuurlijk) en vergeten een 301 in te stellen. Om te voorkomen dat mensen een 404 melding krijgen te zien kun je deze plugin installeren die 404 gevallen automatisch doorverwijst naar een door jou in te stellen pagina. Zie dit als een vangnet. Want er is nog een addertje.

De kleine lettertjes

Er is nog zoiets als een server side redirect. Dit betekend dat je de redirect instelt op je server in plaats van in je CMS. Als deze zin je duizelig maakt is het aan te raden contact op te nemen met je webdeveloper en dit artikel mee te sturen.

In het artikel Redirection van MOZ staan alle technische details die ervoor zorgen dat je website zo snel mogelijk blijft en profiteert van de maximale linkjuice die je zo hard verdient. Leest je website ontwikkelaar alleen Nederlands, heb ik dit technische artikel klaar liggen.

Bedankt voor je komst

Hopelijk heb je iets geleerd vandaag, ik vond het gezellig. Heb je vragen die je graag op dit blog beantwoord ziet of overige verbeteringen of suggesties hebt mail me dan. Vind ik leuk.

Als je wat hebt gehad aan dit artikel, deel het dan op je sociale netwerken! Helpen we elkaar allemaal een beetje.

Zino Ostendorf

 


Time2Choose logo redesign

Logo redesign: identiteit en positionering

In voorbereiding op het 12,5 jarig bestaan in juli 2024 vond ik het tijd om het beeldmerk, onveranderd sinds inceptie, te herevalueren. Past het nog […]
Lees verder...
Zwarteweg 4 Sneek Time2Choose

Time2Choose is verhuisd

Sneek – Online marketing bureau Time2Choose is per 1 juli 2023 verhuisd naar de Zwarteweg 4. Het bedrijfsverzamelgebouw is uniek gelegen aan de gracht van […]
Lees verder...
google tag manager

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior)

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior) bij Time2Choose in Sneek Locatie: Sneek, Nederland Over Time2Choose: Time2Choose is een online marketing bureau gevestigd in het prachtige Sneek, dat […]
Lees verder...

Time2Choose bestaat 10 jaar!

Graag wil ik mijn dankbaarheid uitspreken naar al mijn klanten, het vertrouwen dat jullie in mij hebben is het belangrijkst voor mij. Daarnaast de partners […]
Lees verder...