amp website hoger in google

AMP: Je website hoger in Google?

De meeste zoekopdrachten via Google worden gedaan via mobiele apparaten. Oftewel smartphones. AMP is in het leven geroepen om websites sneller te laten inladen zodat je op je telefoon niet beperkt wordt door een langzamere internetverbinding of meteen door je databundel heen bent. Klinkt goed allemaal, maar hoe krijg je AMP op jouw website?

Wat is AMP en wat doet het?

AMP staat voor Accelerated Mobile Pages, het is een project van verschillende partijen zoals Google, Twitter en uitgevers als de New York Times. Een AMP pagina is technisch gezien een uitgeklede versie van een gewone pagina, deze kan op mobiele apparaten tot wel 4 keer sneller worden geladen. Dat is mogelijk omdat een AMP pagina is opgebouwd uit de essentiële onderdelen en dus geen zware geprogrammeerde codes bevat achter de schermen.

Waarom AMP?

In de beginfase van het AMP project was deze voornamelijk gericht op media- en nieuwssites. Grote uitgevers als de New York Times en BBC waren hier uiteraard erg blij mee, aangezien de AMP pagina’s in de top van de SERP (Search Engine Results Page) pagina worden getoond en de webpagina’s sneller geladen worden op je website. Dit zijn grote voordelen ten opzichte van concurrerende pagina’s natuurlijk. Ook jij kan voordeel halen uit AMP pagina’s, denk aan je blogsectie. AMP pagina’s zorgen er namelijk voor dat je webpagina’s veel sneller laden op mobiele apparaten en kunnen ook zorgen voor een hogere positie in de zoekresultaten.

Enkele cijfers m.b.t. AMP

Uit een onderzoek, in opdracht van Google, blijkt dat bezoekers van een AMP pagina gemiddeld twee keer zo lang op deze pagina blijven dan dat ze doen op een ‘gewone’ WordPress website pagina. Dit heeft als gevolg dat de conversieratio tot wel 20% stijgt.

Dat de laadtijd van een webpagina belangrijk is voor je online succes wisten we, maar dit wordt bevestigd door een ondervinding van Amazon. Een vertraging zo klein als 100 milliseconden resulteerde in 1% minder omzet. Denk daar maar eens over na wanneer je bespaart op je website hosting kosten.

Hoe herken je een AMP pagina?

AMP pagina’s worden alleen op mobiele apparaten getoond. Ze zijn te herkennen aan het bliksem icoontje zoals die in de onderstaande afbeelding is gemarkeerd door een rode cirkel.

AMP rameau schoenmodeAls er meerdere AMP pagina’s relevant zijn aan jouw zoekopdracht zul je deze bovenaan de resultatenpagina krijgen te zien, dit is vooral het geval bij nieuwsartikelen. Hier kun je dan naar links of naar rechts scrollen om meer nieuwsberichten te zien, relevant aan jouw zoekopdracht. In de onderstaande afbeelding is hier een voorbeeld te zien van zo’n nieuwscarrousel.

AMP carroussel

AMP en de mobiele SEO revolutie

Dat technologische ontwikkelingen snel plaatsvinden is je ongetwijfeld bekend. Veel mensen zullen zich nog een tijd zonder mobiele apparaten herinneren, terwijl deze tegenwoordig niet meer zijn weg te denken. Denk eens aan je eerste mobiele telefoon en vergelijk deze met je huidige smartphone, een behoorlijk verschil hè?

Het gemak en de mogelijkheden die moderne smartphones bieden heeft effect op het online gedrag van mensen. Steeds meer zoekopdrachten in Google worden dan ook op een mobiel apparaat uitgevoerd, daarom kijkt Google sinds het “Mobile First” algoritme eerst of een website geoptimaliseerd is voor mobiele bezoekers bij het rangschikken van de zoekresultaten.

Zo is het belangrijk dat je website responsive is, dit wil zeggen dat de website op alle verschillende apparaten goed werkt. Daarnaast is de laadsnelheid van een pagina van groot belang op de gebruiksvriendelijkheid van zowel de website als de zoekmachine. Om dit te bevorderen is AMP in het leven geroepen.

Hoe werkt AMP?

Een AMP pagina toont enkel de minimaal benodigde informatie. De gebruiker merkt hier in principe weinig tot niks van, maar aan de “achterkant” van de pagina veranderd wel degelijk het een en ander. Op een kleine Javascript library na is Javascript niet toegestaan voor een AMP pagina, omdat dit teveel opslag kost. AMP pagina’s worden door Google gecached, dit betekend dat de pagina tijdelijk wordt opgeslagen in een database, zodat de pagina’s bijna onmiddellijk inladen.

Samengevat is een AMP pagina opgebouwd uit de volgende elementen:

  • AMP Javascript; een externe Javascript bron die er voor zorgt dat alle externe bronnen asynchroon worden ingeladen. AMP Javascript zorgt er tevens voor dat de content eerst wordt geladen en daarna pas codes op de “achterkant” van de pagina.
  • AMP HTML; de vereenvoudigde variant van de HTML die we kennen. AMP HTML bevat gedefinieerde HTML-tags welke oude tags aanpassen of vervangen.
  • Google AMP Cache; bewaard bepaalde inhoud van de webpagina’s, zodat deze niet opnieuw geladen hoeven te worden.

Word je beter gevonden in de zoekresultaten door AMP?

Voor de rangschikking in de SERP kijkt Google naar meer dan 500 factoren. Over welke factoren dit allemaal zijn en hoe zwaar ze wegen zijn veel verschillende beweringen gedaan. Bij Time2Choose kennen we de belangrijkste factoren door de updates van Google nauwkeurig te volgen, daarnaast is ervaring de beste leermeester.

Google wil simpelweg de gebruiker van de zoekmachine zo snel en prettig mogelijk het resultaat bieden waar hij/zij naar zoekt. Hiervoor zijn relevantie, autoriteit en gebruiksvriendelijkheid de belangrijkste elementen. Factoren die erop gericht zijn deze elementen te verbeteren zullen altijd een positief effect hebben op je ranking.

Voor de rangschikking van de zoekresultaten op mobiele apparaten is de mate waarin je website is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten een zeer belangrijke factor. Als je gebruik maakt van AMP pagina’s is de laadtijd vele malen korter, wat de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt. Dit heeft dus absoluut een positief effect op je ranking in de zoekresultaten. Daarnaast kan jouw AMP pagina in de zogenoemde “carrousel” worden opgenomen, zoals te zien in het voorbeeld onder het kopje “Hoe herken je een AMP pagina?”. Deze “carrousel” wordt standaard aan de bovenzijde van de SERP getoond, dit heeft dus zeker een goede invloed op je vindbaarheid in de zoekresultaten.

Bedankt voor je tijd

Hopelijk heb je iets geleerd vandaag, ik vond het gezellig. Heb je vragen die je graag op dit blog beantwoord ziet of overige verbeteringen of suggesties hebt mail me dan. Vind ik leuk.

Als je wat hebt gehad aan dit artikel, deel het dan op je sociale netwerken! Zo helpen we elkaar allemaal een beetje.


Time2Choose logo redesign

Logo redesign: identiteit en positionering

In voorbereiding op het 12,5 jarig bestaan in juli 2024 vond ik het tijd om het beeldmerk, onveranderd sinds inceptie, te herevalueren. Past het nog […]
Lees verder...
Zwarteweg 4 Sneek Time2Choose

Time2Choose is verhuisd

Sneek – Online marketing bureau Time2Choose is per 1 juli 2023 verhuisd naar de Zwarteweg 4. Het bedrijfsverzamelgebouw is uniek gelegen aan de gracht van […]
Lees verder...
google tag manager

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior)

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior) bij Time2Choose in Sneek Locatie: Sneek, Nederland Over Time2Choose: Time2Choose is een online marketing bureau gevestigd in het prachtige Sneek, dat […]
Lees verder...

Time2Choose bestaat 10 jaar!

Graag wil ik mijn dankbaarheid uitspreken naar al mijn klanten, het vertrouwen dat jullie in mij hebben is het belangrijkst voor mij. Daarnaast de partners […]
Lees verder...