case friesland fietsen

Case Friesland Fietsen: +116,99% omzet uit SEO

Dankzij een referentie heeft Lolke Kramer, eigenaar van de grootste fysieke fietsenwinkel van Friesland Van Seggeren Tweewielers B.V., contact met me opgenomen voor de internet marketing en zoekmachine optimalisatie van een van hun webwinkels.

Naast dat Lolke een zeer technisch tweewielerspecialist is, beheert hij ook zelf grotendeels de webshop frieslandfietsen.nl. De ondernemer wist al te benoemen dat uitbesteden van online marketing kosten effectiever is voor hem, aangezien hij meer waarde kan creëren door zijn tijd te besteden in de fysieke winkel.

De situatie

In 2017 zat er veel beweging in de fietsenmarkt. Door de komst van de elektrische fiets is er een explosieve groeimarkt ontstaan met relatief hoe marges. Ook de komst van risicokapitaal of venture capital beschikbaar gesteld door investeringsmaatschappijen zorgde voor een opkomst van grote landelijke partijen gesteund door nationale televisie- en radio reclames.

FrieslandFietsen.nl, een merk van VanSeggeren, is een Magento webshop. VanSeggeren.nl is nog een custom CMS webshop gericht op scooters en (brom/snor)fietsen, die de naam draagt van de fysieke winkel in Kollumerzwaag. Laatstgenoemde wordt niet behandeld in deze case.

Het probleem

Fietsenwinkels opereren van oudsher binnen geografische grenzen van hun fysieke winkel. Oftewel, de meeste mensen gaan naar de dichtstbijzijnde winkel voor aanschaf en onderhoud van hun fiets. In de laatste 10 jaar heeft het online winkelen die grenzen vervaagd.

In extreem tempo werd de online fietsenmarkt geprofessionaliseerd in de laatste jaren. Breed aanbod, lage verkoopprijzen en hoge marketingbudgetten van Fietsenwinkel.nl en Stella.nl.

Hoe te concurreren en op wat voor manier, met een fractie van het budget?

Het budget

Wil je weten wat voor investering past bij jouw mogelijkheden? Bel mij, Zino Ostendorf, rechtstreeks op 06 462 08 470.

De geboden oplossing

Voordat ik strategische opties kon presenteren moest er uiteraard onderzoek gedaan worden. Op basis daarvan konden we een plan in werking stellen.

Hierbij moesten we realistisch zijn en keuzes maken. Naar schatting was het totale budget van Fietsenwinkel.nl een factor x1000 van dat van Friesland Fietsen.

Wat ik wilde doen was inspelen op de sterke punten van Lolke:

  • Locatie (grootste fysieke winkel, aanbod, Fries)
  • Persoonlijke service (proefrit aan huis, onderhoud en verkoopadvies in de winkel)
  • Koopgemak (proefrit maken, 100% rijklaar geleverd, soepele website ervaring)
  • Inruil (eerlijke inruilprijs voor je oude fiets)

Daarop hebben we de Magento webshop grondig aangepakt i.s.m. Maarten Witte. Onder andere een  herindeling van de menustructuur, ingrijpende conversie verhogende aanpassingen (CRO) in het ontwerp zoals contrasterende kleuren en aanbiedingen.

Ook is het filtermenu compleet veranderd wat een enorme impact heeft gehad op de url opbouw, teksten aangepast en toegevoegd voor categorie pagina’s en filter opties en nog veel meer SEO gerelateerde aanpassingen die hier niet benoemd worden.

Het resultaat

In 2018 ging 28% van de totale fietsenverkoop in Nederland via internet. Sinds 2010 is de fietsenverkoop met – 20,25% gedaald tot 957.000 fietsen. Dankzij de elektrische fiets is de gemiddelde verkoopwaarde gestegen met + 40,1% naar € 1.020,-.

april friesland fietsen SEO

In april 2018 was jaar op jaar de organische groei +142,32%. Hiermee steeg het aandeel bezoekers van het kanaal organisch aanzienlijk over het geheel van de webshop. Alle kanalen tezamen hadden voor dezelfde periode een groei laten zien van +27,51%.

resultaten friesland fietsen

In 12 maanden voor Friesland Fietsen is het aantal gratis bezoekers uit organische bronnen (lees Google) met +92,98% gestegen wanneer we kijken naar de maand juni in 2018. Het totale verkeer van alle kanalen gecombineerd kwam uit op een stijging van +41,57% in dezelfde periode. De omzet steeg met respectievelijk +116,99% uit organische bronnen en +41,09% in zijn totaliteit.

Wat is +92,98% gebruikers waard voor jouw webshop?

Een verdubbeling van gratis bezoekers uit Google, elke maand weer. In 12 maanden. Zoekmachine optimalisatie is erg abstract voor de meeste ondernemers, toegegeven. Maar dankzij web analytics is wel inzichtelijk wat het je opgeleverd heeft, vooral als je een webshop met conversie tracking hebt.

Heb jij een webshop en geloof je dat er nog veel meer in het vat zit? Laten we dat gaan bespreken. Bel mij, Zino Ostendorf, rechtstreeks op 06 462 08 470.

*Tijdens samenwerkingen geven cliënten toegang tot concurrentie gevoelige bedrijfsinformatie, die uiteraard met de hoogste vertrouwelijkheid behandeld wordt. Daarom worden géén absolute bezoekers- of omzetcijfers vermeldt, enkel relatieve groei cijfers.


piramide van maslow

Piramide van Maslow: ken de behoeftes van je klanten

Waarom maken mensen zich zo druk als de batterij van hun telefoon bijna leeg is? Er zijn belangrijkere dingen in de wereld. First world problems […]
Lees verder...
gratis website grote fout

Gratis website maken is grote fout

Je zult het met me eens zijn dat een website als Bol.com een grotere waarde heeft dan die van de bakker op de hoek. Immers, […]
Lees verder...
crisis webwinkel

Research: Kansen in de Corona CRISIS

Wereldwijd heeft het inmiddels bekende virus COVID-19 de wereld in zijn greep. Uitgeroepen tot een pandemie, hebben veel landen maatregelen getroffen die de maatschappij ernstig […]
Lees verder...
covid-19 marketing

Online marketing blijkt de reddingsboei tijdens COVID-19

Concurrenten die hun producten wél via internet aanbieden draaien goede zaken. Die omzet stelt ze in staat om verder te investeren. De nare realiteit is […]
Lees verder...