Case VKV Autoservice

Case VKV Autoservice: vindbaarheid na bedrijfsovername

Ik ben gebeld door Wouter Alblas van VKV Autoservice aangaande een probleem met Google dat significante impact had op hun bedrijfsvoering in oktober 2021. Specifiek betrof het Google Mijn Bedrijf, erg belangrijk voor de lokale vindbaarheid van garagebedrijven.

Op 1 januari 2020 heeft Wouter Alblas het Sneker autobedrijf VKV Sneek overgenomen van Thom Veenema. Het bedrijf bestond toen al 25 jaar met 2.100 klanten en 1.300 APK’s per jaar. Het zogenoemde knowledge panel van GMB zorgde voor verwarring bij klanten.

De situatie

In 1995 is VKV Sneek begonnen als handel in automaterialen. Naar mate de verkoop groeide, groeide mede de vraag of gekochte materialen ingebouwd konden worden. En zo ontstond ook het garagebedrijf. Deze twee bedrijfselementen gaan perfect samen en VKV groeide uit tot een succesvol bedrijf in een pand op de Tingietersstraat in Sneek.

De toenmalige eigenaar vond het tijd om de zaak over te dragen en heeft het verkocht eind 2019. Echter is het bedrijf gesplitst in twee aparte bedrijven: VKV Sneek (Automaterialen) en VKV Auto’s (garagebedrijf). De eerste is overgenomen door Ype Kramer en omgedoopt tot All Parts Ype Kramer. De laatste is overgenomen door Wouter Alblas en omgedoopt tot VKV Autoservice.

VKV Autoservice vooraanzicht

Het probleem

Hier wordt het wat ingewikkeld. Beide “nieuwe bedrijven” blijven zitten waar ze al zaten. Dat is één pand, één adres. Maar nu zijn het twee afzonderlijke bedrijven. Met 2 naamswijzigingen. Alles gaat in prima overleg, maar het bestaande Google Mijn Bedrijf (GMB) profiel VKV Auto’s conflicteerde met de nieuw aangemaakte GMB VKV Autoservice.

Om het verhaal nog moeilijker te maken, dacht Google dat VKV Sneek gewijzigd was in Ype Kramer, terwijl Wouter nog de naam VKV Autoservice actief draagt. In de praktijk toonde Google “Ype Kramer’s GMB” als mensen zochten naar “VKV” of “VKV Sneek”. Dit zijn mensen die zochten naar het garagebedrijf, en dus uitkwamen bij de automaterialen tak. Zowel via website als telefoon. Nu zitten ze in hetzelfde pand en is de relatie uitstekend dus klanten werden doorverwezen, maar die situatie is natuurlijk niet wenselijk.

Wouter had na de overname geen belang bij de oude GMB, zo redeneerde hij. Dus maakte hij een nieuwe aan en in 1,5 jaar tijd veel goede recensies gekregen van zijn klanten. Die wilde hij natuurlijk niet kwijt.

Het budget

Deze case is op basis van consult tarief (uren) afgehandeld. Wil je weten wat voor investering past bij jouw mogelijkheden? Bel mij, Zino Ostendorf, rechtstreeks op 06 462 08 470.

De geboden oplossing

Als Google Partner heb ik kennis en kunde in Google Ads maar ook ervaring met de interne lijnen van Google. Ik heb de zaak op me genomen om de warboel van de GMB’s te ontrafelen. Daarbij zijn 2 zaken uiterst belangrijk om te realiseren:

1. GMB’s zijn locatie gebonden en worden geverifieerd
2. GMB’s bevatten historische data (reviews) en bieden zichtbaarheid in Google Zoeken

Dit betekent dat je niet zomaar profielen kunt aanmaken en weggooien zonder consequenties. We hebben de overname van VKV Sneek GMB door Ype Kramer teruggedraaid (unmerged) en vervolgens de profielen van VKV Sneek en VKV Autoservice samengevoegd (gemerged). Hiermee is alle zoekdata gerelateerd aan VKV gekoppeld aan Wouter’s bedrijf, en zijn alle historische Google reviews samengevoegd met zijn nieuwe profiel.

Het resultaat

Het resultaat is een afgebakend zoekresultaat waarbij de “branded” zoektermen die VKV bevatten, uitkomen bij Wouter’s VKV Autoservice. Alle data die was opgebouwd sinds 2020 door Wouter is behouden gebleven. De reviews van het oude bedrijf, zijn samengevoegd bij zijn nieuwe. Het gevolg is een rating van 4,5 sterren uit 122 reviews wat erg veel vertrouwen biedt aan mensen die zoeken naar een garagebedrijf.

VKV Autoservice

Daarnaast is een Google Mijn Bedrijf profiel een zeer belangrijke schakel tussen klant en lokaal bedrijf, zoals bijvoorbeeld een autogarage, een schoonheidsspecialist, kapper etc. In het geval van VKV Autoservice goed voor duizenden weergaven en honderden klikken naar website, telefoontjes en opvragen van routebeschrijvingen. Dat zijn zeer relevante acties van échte klanten.

google mijn bedrijf

Wat betekent een online aanwezigheid voor jou?

Ogenschijnlijk onschuldige acties waarvan je denkt dat ze weinig of geen effect hebben op je bedrijfsresultaat kunnen soms erg nadelig uitpakken. Vooral bij overnames, naamswijzigingen en (website)verhuizingen gaat het vaak mis. Hoe beter je bedrijf het deed voor de wijziging, hoe groter het risico. Je kunt namelijk verliezen wat je al had opgebouwd, of waar je specifiek voor hebt betaald.

Een online aanwezigheid is voor ieder bedrijf van belang. Hoe groot het commerciële belang is, is voor ieder bedrijf verschillend. In bijna alle gevallen loont het om in ieder geval het gesprek aan te gaan met een online marketing bureau wat jouw kansen, bedreigingen en mogelijkheden zijn. Niet iedereen wil groeien, maar continuïteit en winstgevendheid zijn voor iedere ondernemer belangrijk.

Heb jij een fysieke winkel en wil je weten hoe jij meer bezoekers door de voordeur kunt krijgen dankzij internet marketing? Of je al een website hebt of je begint met een compleet schone lei, ik zoek uit wat jouw mogelijkheden zijn. Bel mij, Zino Ostendorf, direct op 06 462 08 470.

review VKV Autoservice

*Tijdens samenwerkingen geven cliënten toegang tot concurrentie gevoelige bedrijfsinformatie, die uiteraard met de hoogste vertrouwelijkheid behandeld wordt. Daarom worden géén absolute bezoekers- of omzetcijfers vermeldt, enkel relatieve groei cijfers. 


Time2Choose logo redesign

Logo redesign: identiteit en positionering

In voorbereiding op het 12,5 jarig bestaan in juli 2024 vond ik het tijd om het beeldmerk, onveranderd sinds inceptie, te herevalueren. Past het nog […]
Lees verder...
Zwarteweg 4 Sneek Time2Choose

Time2Choose is verhuisd

Sneek – Online marketing bureau Time2Choose is per 1 juli 2023 verhuisd naar de Zwarteweg 4. Het bedrijfsverzamelgebouw is uniek gelegen aan de gracht van […]
Lees verder...
google tag manager

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior)

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior) bij Time2Choose in Sneek Locatie: Sneek, Nederland Over Time2Choose: Time2Choose is een online marketing bureau gevestigd in het prachtige Sneek, dat […]
Lees verder...

Time2Choose bestaat 10 jaar!

Graag wil ik mijn dankbaarheid uitspreken naar al mijn klanten, het vertrouwen dat jullie in mij hebben is het belangrijkst voor mij. Daarnaast de partners […]
Lees verder...