Case WerktijdBV

Case Werktijd BV: +474,81% na SEO-zonde binnen 15 maanden

In oktober 2020 ben ik benaderd door Margo Pasman, verantwoordelijk voor afdeling Marketing & Communicatie van Werktijd Uitzendburo, met de vraag of ik de Google Ads advertentiecampagnes voor hen wilde beheren.

Werktijd BV is een uitzendbureau opgericht door Wiep Hoekstra en Geke Schuring in 2001, dat zich richt op de arbeidsmarkt van Friesland, Groningen en Drenthe. Inmiddels bestaat het uit vier fysieke vestigingen in Heerenveen, Sneek, Buitenpost en Wolvega. 

De situatie

Werktijd BV is in 2020 overgestapt van Internetbureau Speak uit Heerenveen naar Digivotion uit Rotterdam. Digivotion is gespecialiseerd in de flexmarkt, door frontoffice te koppelen aan het backoffice, met een eigen CMS waar een nieuwe website op gebouwd is.

Door de overstap van webdeveloper voor een nieuwe website in 2020 was er per direct ook een nieuwe partner nodig voor het beheren van de Google Ads campagnes, op dat moment goed voor >50% van het webverkeer. Er zijn twee websites die onder dezelfde paraplu van Werktijd BV vallen:

Werktijdbv.nl
Werktijdzorg.nl

WerktijdZorg is specifiek gericht op de flexmarkt voor zorggerelateerde functies. WerktijdBV voor “de overige” branches. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Bouw, Infra, Administratief, Techniek, Facilitair, Logistiek, Horeca en meer.

Update juli 2022: Werktijd BV is overgenomen door Abeos.

werktijd abeos
Foto credits werktijdbv.nl Vlnr: Marcel Kokhuis (Abeos), Wiep Hoekstra (Werktijd), Geke Schuring (Werktijd) en Martin Engbers (Abeos).

Het probleem

Het probleem, een opvolger vinden voor advertentiebeheer, was ogenschijnlijk snel opgelost. We hebben afspraken gemaakt over werkzaamheden, looptijd en kosten en ik kon de volgende maand aan de slag. Tijdens het onboarden (voor elke nieuwe klant is een onboarding proces, waarbij Time2Choose toegang krijgt tot benodigde accounts voor uitoefening van de besproken werkzaamheden) bleek al snel dat er meer aan de hand was.

In dit geval heb ik gevraagd om toegang tot

 • Google Ads
 • Google Analytics
 • Google Search Console

Probleem 1.1
Google Ads was geen probleem. Maar verder bleek niet duidelijk OF er verder accounts waren en WIE die accounts beheerde of zelfs toegang had. Nu is dat niet ongebruikelijk in mijn ervaring, met bedrijven die al jaren bestaan en waarbij dit zo “gegroeid” is.

In de code van de website kon ik zien dat er 2 Google Analytics properties aanwezig zijn en dat er actief data gemeten wordt. Nadat we hebben achterhaald waar de beheerdersrechten lagen heeft Time2Choose toegang gekregen en de beheerders(rechten) vernieuwd voor de betrokken partijen en verwijderd voor oudere partijen.

Probleem 1.2
Toen ik toegang kreeg tot het “actuele” Google Analytics property, bleek dat ik maar historische data had vanaf december 2020. Met andere woorden, dit was een gloednieuwe account, aangemaakt door Digivotion.  Aangezien de websitedomein al vele jaren in gebruik is, en ook de nieuwe website al maanden live stond, was dat voor mij niet voldoende. Daarbij, had ik al vastgesteld dat er 2 accounts gemeten worden, dus de data bestaat ergens.

Uiteindelijk ook toegang gekregen tot die account en had nu toegang tot historische data tot voor de website-migratie.

Probleem 1.3
Op dit punt kwam ik tot de ontdekking dat er een significant verlies van websiteverkeer is ontstaan enkele maanden eerder.

werktijd websiteverkeer 2020

Door dieper in de data te gaan kon ik de oorzaak lokaliseren tot 2 events. Hieronder is het échte probleem duidelijk geïllustreerd wanneer we segmenteren op het organische kanaal en de x-as op wekelijks zetten:

 

werktijd organisch 2020

Er had een website verhuizing plaats gevonden in juli 2020, waarbij de oude website is vervangen door een nieuwe website op hetzelfde domein. Echter, is bij die migratie geen begeleiding geweest van een SEO-specialist met -92% organische bezoekers na website migratie als gevolg. Ondanks dat ik hierboven praat over diverse partijen en website migraties, werd dat pas NA dit punt duidelijk voor mij, voor Margo van Werktijd én voor Digivotion.

Het budget

Wil je weten wat voor investering past bij jouw mogelijkheden? Bel mij, Zino Ostendorf, rechtstreeks op 06 462 08 470.

De geboden oplossing

Een website analyse van Time2Choose en uitbreiding van de verantwoordelijkheden van Google Ads beheer naar online marketing partner. Hierbij ben ik het aanspreekpunt van én de schakel tussen Margo (Werktijd) en Digivotion, aangaande alles omtrent de online bezigheden. Het in kaart brengen, aanmaken en optimaliseren van:

 • Google Ads
 • Google Analytics
 • Google Search Console
 • Google Tag Manager
 • Google Mijn Bedrijf
 • Technische analyse
 • Zoekwoorden onderzoek
 • Concurrentie onderzoek

Daaruit komt een uitgebreide rapportage van de huidige staat van de website, de positie in het concurrentielandschap, de kansen en een strategisch voorstel.

Het resultaat

Naast inzicht, overzicht en rust voor alle stake holders zijn er duidelijk meetbare resultaten behaald. Hieronder het verloop van de organische resultaten van januari 2021 tot maart 2022:

werktijd organisch 2022

In maart 2022 is er een stijging van het organisch kanaal van +474,81% gratis bezoekers uit Google, en daarmee het aandeel van de totale websitebezoekers heeft vergroot van 8% naar 21%.

werktijd organisch resultaat 2022

Ook is het aantal websitegebruikers afkomstig uit Google advertenties met +60,73% gegroeid in dezelfde periode, terwijl dat aandeel juist gedaald is van 45% naar 32% van het totaal aantal website bezoekers. Dat is positief. Alle kanalen bij elkaar gemeten, heeft Time2Choose geholpen aan een groei van totaal websiteverkeer van 143,29%.

Wat betekent -92% daling van organisch verkeer voor jouw omzet?

De belangrijkste les uit deze case is dat het hebben van een online marketing partner je niet alleen helpt te groeien, maar ook beschermt tegen verlies. Hoe beter je site het nu doet, hoe meer er eigenlijk te verliezen valt. Heb je een website die omzet oplevert, vraag je je dan af wat er met je omzet gebeurd als het organische kanaal verdampt of je advertenties niet meer werken.

Ik ben meer een optimist, dus kijk liever met je naar de mogelijkheden dan doemscenario’s te schetsen. Maar risico’s negeren is niet hoe ondernemers overleven. Gecalculeerde risico’s nemen is wel hoe ondernemers groeien. Wil jij inzicht in je kansen én bedreigingen?

Bel mij, Zino Ostendorf, direct op 06 462 08 470.

werktijd review

*Tijdens samenwerkingen geven cliënten toegang tot concurrentie gevoelige bedrijfsinformatie, die uiteraard met de hoogste vertrouwelijkheid behandeld wordt. Daarom worden géén absolute bezoekers- of omzetcijfers vermeldt, enkel relatieve groei cijfers. 


Time2Choose logo redesign

Logo redesign: identiteit en positionering

In voorbereiding op het 12,5 jarig bestaan in juli 2024 vond ik het tijd om het beeldmerk, onveranderd sinds inceptie, te herevalueren. Past het nog […]
Lees verder...
Zwarteweg 4 Sneek Time2Choose

Time2Choose is verhuisd

Sneek – Online marketing bureau Time2Choose is per 1 juli 2023 verhuisd naar de Zwarteweg 4. Het bedrijfsverzamelgebouw is uniek gelegen aan de gracht van […]
Lees verder...
google tag manager

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior)

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior) bij Time2Choose in Sneek Locatie: Sneek, Nederland Over Time2Choose: Time2Choose is een online marketing bureau gevestigd in het prachtige Sneek, dat […]
Lees verder...

Time2Choose bestaat 10 jaar!

Graag wil ik mijn dankbaarheid uitspreken naar al mijn klanten, het vertrouwen dat jullie in mij hebben is het belangrijkst voor mij. Daarnaast de partners […]
Lees verder...