Bedrijven uitten vaak hun zorgen voor negatieve reviews en daardoor laten ze reviews liever links liggen. De kunst is voor positieve klantervaringen te zorgen die leiden tot positieve recensies. Dat gaan we mogelijk maken met Google Klantenreviews.
Waarom zijn reviews belangrijk?
Eén van de bepalende factoren die vooraf gaat aan een verkoop op je website is vertrouwen. Het is bekend dat je sneller overtuigt bent op aanbevelen van een vriend of kennis. Social proof is de vakterm hiervoor en de meest pure vorm online zijn klantenreviews.
- 85% van consumenten vertrouwen online recensies net zo als persoonlijke aanbevelingen
- Positieve reviews vergroot bij 73% van consumenten het vertrouwen in een bedrijf
- Consumenten lezen gemiddeld 7 reviews voordat ze een bedrijf vertrouwen
- 68% van consumenten schrijven een beoordeling wanneer daarom wordt gevraagd
- Klantenreviews op Google en Facebook worden het meest vertrouwd door consumenten
Welk platform voor klantbeoordelingen kies je?
Voor de meeste ondernemers zal het geen schok zijn dat reviews een positieve invloed hebben op je bedrijfsresultaat. Dit kunnen we afleiden aan het enorme aanbod van reviewsites waar je uit kunt kiezen. In Nederland zijn namen als Feedback Company, Kiyoh en Klantenvertellen bekend.
En hoewel dit prima partijen zijn om reviews te verzamelen zijn er een aantal vragen die je jezelf moet stellen:
- Waar moet een review tool aan voldoen?
Iedereen is uniek in zijn wensen, wij vinden de belangrijkste voorwaarden betrouwbaarheid, gebruiksgemak, zichtbaarheid en continuïteit.
- Waar leest en schrijft mijn klant het liefst reviews?
Je (potentiële) klanten lezen reviews het liefst op Google, Facebook of je website. Klanten schrijven een review als het super gemakkelijk gemaakt wordt. Bijvoorbeeld door een enquête vanaf uw betaalpagina.
- Wat is de ROI op een klantenreview systeem?
Return on investment is lastig te bepalen met online recensie systemen. Tenzij het gratis is. Zoals Google Klantenreviews.
Verschillende soorten rating en reviews
Er is onderscheid tussen ratings (sterren) en reviews, in de vorm van een geschreven beoordeling. Deze twee hebben uiteraard met elkaar te maken, maar waar het getoond wordt is het verschil. In het kort:
Seller ratings
Verkopersbeoordelingen worden toegevoegd aan je Adwords-campagne in de vorm van sterren. Seller ratings worden alleen getoond als je minimaal 150 beoordelingen hebt verzameld in de afgelopen 12 maanden. Dit houdt in dat je continu reviews moet blijven verzamelen om je rating te behouden. Daarnaast is een rating van minimaal 3,5 sterren vereist om in aanmerking te komen. Een seller rating heeft betrekking op een bedrijf in zijn geheel en tellen alleen mee als ze van trusted partners zijn.
Rich snippets
Standaard bestaan je organische zoekresultaten uit een titel, url en beschrijving. Google biedt de mogelijkheid extra informatie hieraan toe te voegen, wat zij rich snippets noemen. Een van de mogelijkheden is het tonen van sterren, het gemiddelde cijfer en het aantal beoordelingen. Voor de rich snippets is geen minimum aantal reviews nodig en ze hoeven niet per se van een trusted partner te komen.
Google Reviews
Intern heeft Google haar eigen beoordelingssysteem. Je kunt heel eenvoudig recensies achterlaten op Google, die vervolgens te zijn in je Knowledge Panel of Local Pack.
Product ratings
Voor afzonderlijke producten kun je ook reviews verzamelen. Deze scores zijn dit op individueel productniveau, en kunnen gebruikt worden zowel in je organische als betaalde listings. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde monitor, of een specifiek model sportschoen. Dat deze een maatje kleiner vallen heeft niets met de reputatie van de verkoper te maken, maar is zeer nuttige informatie voor kopers.
Waarom wij Google Klantenreviews aanraden?
Omdat Time2Choose #teamgoogle is. Google is de dominante zoekmachine in Nederland, het woord zoekmachine wordt door de gemiddelde Nederlander zelfs als synoniem gezien voor Google.
Maar dat is voor ons niet een reden om het nieuwe Google Klantenreviews aan te raden. Een groot aandeel van je bezoekers komt via een Google kanaal in aanraking met je bedrijf. Organische zoekresultaten, Search advertenties, Display netwerk, Google Shopping, Youtube en Google Maps om er een paar te noemen.
En Google vindt reviews belangrijk. Sterren uit recensies worden getoond in de zoekmachine SERP, onder advertenties en in je Google Knowledge Panel. Google telt reviews mee van Facebook en deze 33 onafhankelijke reviewwebsites.
Staat jouw systeem daar niet tussen moet je sowieso overstappen. Juist dat overstappen kan in sommige gevallen lastig zijn. Zo hier een review van een klant van Feedback Company
In de Algemene Voorwaarden staat beschreven dat alle informatie eigendom is van Feedback Company en dat dat wordt verwijderd op het moment dat je stopt met betalen.
Inmiddels hebben ze een aanpassing gedaan, dat je een export krijgt van al je reviews. Maar daar kun je vervolgens weinig mee.
In praktisch alle gevallen raden we aan om zoveel mogelijk online vastgoed in eigen beheer te houden zodat je niet afhankelijk bent van een extern platform (met doorlopende kosten). In het geval van betrouwbare klantbeoordelingen is een externe partij juist gewenst. Aan welke partij zit jij dan liever vast? #TeamGoogle.
Hoe het werkt
Google Klantenreviews vereist dat je de aanmeldoptie voor enquêtes na het afrekenen aan alle gebruikers toont. Gebruikers die zich aanmelden, ontvangen vaak een e-mail van Google Klantenreviews waarin hen wordt gevraagd hun ervaring te beoordelen.
- Gegevens van Google Klantenreviews worden meegenomen in verkopersbeoordelingen voor zoekadvertenties en Shopping-advertenties
- Gegevens van Google Klantenreviews worden meegenomen in productbeoordelingen, zodat je productrecensies opbouwt voor Shopping-advertenties
- Met de Google Klantenreviews-badge kun je gebruikers laten weten wat andere klanten vinden van je site
Op basis van die informatie worden scores berekend en sterren getoond in je badge en optioneel in de zoekresultaten en Adwords advertenties. Google heeft vastgesteld dat recente beoordelingen beter zijn dan hele oude, en heeft als minimumeis 150 recensies per 12 maanden om scores te tonen. Voor kleinere websites kan dat een uitdaging zijn, maar we begrijpen de logica.
Hoewel het niet specifiek vermeldt wordt als rankingfactor, merken wij dat hogere scores correleren met betere rankings in de zoekmachine. Een goede gebruikerservaring leidt tot een positieve review via een betrouwbaar kanaal van een echt persoon. Als dat geen indicator is… 😉
Overtuigd! En nu?
Via het Google Merchant Center vind je alle documentatie en een volledig stappenplan voor integratie van Google Klantenreviews.
Bedankt voor je komst
Hopelijk heb je iets geleerd vandaag, ik vond het gezellig. Heb je vragen die je graag op dit blog beantwoord ziet of overige verbeteringen of suggesties hebt mail me dan. Vind ik leuk.
Als je wat hebt gehad aan dit artikel, deel het dan op je sociale netwerken! Helpen we elkaar allemaal een beetje.
Zino Ostendorf