Google tag manager

Handleiding: Google Tag Manager installeren op WordPress

Google Tag Manager (GTM) is een hulpmiddel dat je in staat stelt om gemakkelijk scripts te ordenen en te versturen, zonder dat je verstand hoeft te hebben van coderen.

Eenmaal GTM geïnstalleerd op je website hoef je niet meer in de code wanneer je een nieuw script wil toevoegen, zoals Google Analytics of remarketing pixels. Voor een online marketeer is Google Tag Manager een onmisbare tool. De voornaamste reden hiervoor is dat het bij elkaar houden van je scripts in één specifieke plek een groot voordeel is en het de laadtijd ten goede komt.

In dit artikel leer je aan de hand van een duidelijk stappenplan hoe je Google Tag Manager opneemt in je WordPress site, succes!

Hoe installeer je Google Tag Manager?

Allereerst installeer je de Tag Assistant Chrome Extension van Google, deze extensie komt goed van pas wanneer je gaat werken met Google Tag Manager. Dit een handige tool om vanuit je browser errors van allerhande tracking tools te herkennen en aan te passen.

Log in bij Google Tag Manager of maak een nieuw account aan. Als je een nieuw account aanmaakt kun je nu eerst je bedrijfsnaam en bedrijfswebsite invullen voor zowel je account als de containernaam. Bij de vraag “Waar wordt de container gebruikt” klik je op “internet”.

Zodra je het bovenstaande hebt gedaan, krijg je twee codes te zien. Deze gebruik je beide, echter horen ze beide op een andere plek in de HTML.

De codes kun je op twee verschillende manier opnemen in je code, welke ik beide zal behandelen:

Manier A

De bovenste code: deze code dien je zo hoog mogelijk in de <head> sectie van je HTML te plaatsen, dit hoor je te doen voor alle pagina’s van je website.

De onderste code: deze code dien je direct na de openende <body> tag van je HTML te plaatsen.

Manier B (Deze manier werkt alleen wanneer je WordPress gebruikt.)

Druk op de pagina met de codes op “OK”, je hoeft hier nu even niks mee te doen. Open vervolgens je Google Tag Manager dashboard, hier zie je bovenin je Tag Manager ID staan (zie afbeelding). Bewaar deze, je hebt deze later nodig.

Klik nu op “verzenden” in de rechter bovenhoek

handleiding gtmWanneer je op “verzenden” hebt geklikt krijg je een pop-up scherm, waar je je containers kan voorzien van versienamen en versiebeschrijvingen. Dit is voor nu niet van groot belang, maar als je in de toekomst met meerdere containers gaat werken is dit handig. Klik op “publiceren en vervolgens op “doorgaan”, je Google Tag Manager is nu live.

 

Hoe installeer je Google Tag Manager op een WordPress website?

Nu je een Google Tag Manager account hebt aangemaakt en je eerste container hebt gepubliceerd, is het tijd om je WordPress in te stellen voor de volgende stap. Hiervoor kun je een WordPress plugin te installeren, om vervolgens enkele aanpassingen te maken in het standaard HTML-thema.

 1. Ga naar je WordPress dashboard.
 2. Ga naar het kopje “Plugins”.

wordpress plugin tag manager

 1. Typ in de zoekbalk bovenaan de pagina “Google Tag Manager”.
 2. Klik op de “DuracellTomi’s Google Tag Manager for WordPress”.
 3. Klik op “installeren”.
 4. Wanneer de plugin is geïnstalleerd druk je op “activeren”.
 5. Ga nu naar het kopje “instellingen” en klik op “Google Tag Manager”.

tag manager ID

 1. Plak nu de Google Manager ID, welke je eerder vanuit je Google Manager Account hebt gekopieerd.
 2. De overige instellingen op deze pagina hoeven niet te worden aangepast.
 3. Boven de “opslaan” knop zie je een php code, kopieer deze code.
 4. Klik nu op “opslaan”.

Stap 2: WordPress thema aanpassen

In de volgende stap zullen we een kleine aanpassing maken in het door jou gekozen WordPress template, waar je de zojuist gekopieerde php code bij nodig hebt.

 1. Ga in de WordPress sidebar naar “Weergave” en vervolgens naar de “Editor”.
 2. Zorg dat het thema die je gaat aanpassen wel het thema is die je momenteel gebruikt op je website.
 3. Selecteer “Thema Header” in de lijst aan de rechterzijde van de pagina. Gebruik eventueel CTRL/Command+F om te zoeken naar het “header.php” bestand.
 4. Zoek nu de body tag, deze bevindt zich meestal aan de bovenzijde. Ook hier kun je CTRL/Command+F gebruiken om te zoeken naar “<body”.
 5. Zorg dat je cursor achter direct achter de tag staat en druk op enter.
 6. Plak nu de php code die je eerder hebt gekopieerd.
 7. Scroll naar beneden en druk op “bijwerken”

Let op: aanpassingen aan een thema in de code is een gevorderde stap. Zorg voor een actuele back-up van je website voordat je code gaat veranderen. Tevens kunnen aanpassingen in een thema overschreven worden tijden updates.

De laatste check

Je hebt nu je Google Tag Manager goed ingesteld en deze toegevoegd aan je WordPress. Het zware werk is gedaan, maar we zijn nog niet helemaal klaar. We gaan nu natuurlijk testen of het goed werkt.

 1. Ga naar je website toe in Google Chrome.
 2. Klik op de Google Tag Assistant Chrome Plugin die je eerder hebt gedownload.

Google tag assistant

 1. Laat alle instellingen voor wat het is en druk op “Ok.
 2. Klik vervolgens op “Enable” en laad de pagina opnieuw.
 3. Je zult zien dat de extensie nu werkt.

Bedankt voor je tijd!

Dat was het alweer! Dit is hoe je Google Tag Manager toevoegt aan je WordPress website. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Heb je vragen? Of wil je hulp bij jouw online activiteiten? Neem contact op en ontdek de mogelijkheden!

 

Time2Choose logo redesign

Logo redesign: identiteit en positionering

In voorbereiding op het 12,5 jarig bestaan in juli 2024 vond ik het tijd om het beeldmerk, onveranderd sinds inceptie, te herevalueren. Past het nog […]
Lees verder...
Zwarteweg 4 Sneek Time2Choose

Time2Choose is verhuisd

Sneek – Online marketing bureau Time2Choose is per 1 juli 2023 verhuisd naar de Zwarteweg 4. Het bedrijfsverzamelgebouw is uniek gelegen aan de gracht van […]
Lees verder...
google tag manager

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior)

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior) bij Time2Choose in Sneek Locatie: Sneek, Nederland Over Time2Choose: Time2Choose is een online marketing bureau gevestigd in het prachtige Sneek, dat […]
Lees verder...

Time2Choose bestaat 10 jaar!

Graag wil ik mijn dankbaarheid uitspreken naar al mijn klanten, het vertrouwen dat jullie in mij hebben is het belangrijkst voor mij. Daarnaast de partners […]
Lees verder...