google tag manager

Handleiding: WordPress Optimaliseren met Yoast SEO plug-in

Bijna iedereen die serieus bezig is met SEO, is bekend met de Yoast SEO plug-in voor WordPress. Naast WordPress is de plug-in nu ook beschikbaar voor Drupal, Magento en TYPO3.

In dit artikel zal ik de Yoast SEO WordPress versie behandelen. Ik zal je enkele tips & tricks geven met betrekking tot het werken met de plug-in. Veel succes!

Focus trefwoord

Op het moment dat je een tekst gaat schrijven, of hebt geschreven, vul je het “Focus trefwoord” of de “Focus Keyphrase” in. Dit is het zoekwoord dat kenmerkend is voor de tekst en dus de gehele pagina.

De term waar je op gevonden wilt worden in de zoekmachines zou sterk overeen moeten komen met wat je hier invult.

focus keyphrase

De beste manier om te bepalen waarover je schrijft is door onderzoek te doen. Joost de Valk, de bedenker van de Yoast plug-in, heeft hier een (Engelstalige) blog over geschreven waar hij dieper op de materie ingaat.

Het is belangrijk om hier een term te gebruiken die wordt gebruikt in zoekmachines. Als je weet waar naar wat voor informatie je doelgroep zoekt, kun jij jouw content daarop afstemmen. Het bepalen van je focus keyphrase is daar onderdeel van.

Dit “Focus trefwoord” gebruikt de plug-in voor onder andere de tekstanalyse.

Tekstanalyse

De tekstanalyse van de Yoast SEO plug-in is een van de meest gebruikte opties die de plug-in biedt. Deze optie geeft je de mogelijkheid te controleren hoe goed je tekst is geoptimaliseerd voor SEO.

Je voert een zoekwoord (vaak het focus trefwoord) in en de plug-in checkt of deze zoekterm op de juiste manier is ingezet om de SEO van je tekst te bevorderen. Besef wel dat het enkel een hulpmiddel is en je zelf het laatste woord hebt.

De tekstanalyse geeft je scores in de vorm van rode, oranje en groene bolletjes. Het is altijd waardevol om deze tips & tops te bekijken om te kijken of het waardevolle SEO toevoegingen zijn voor je tekst, maar het zijn geen gouden regels waar je je aan MOET houden.

Een tekst met oranje of rode bolletjes in de tekstanalyse kan nog steeds goed scoren in de zoekresultaten, het zijn dus enkel tips.

tekst analyse Yoast

In mijn geval zie je dat er meteen een rode melding is. Mijn keyphrase staat niet in de eerste paragraaf, maar dat heeft te maken met hoe mijn website is gebouwd, waardoor de plug-in dit niet herkent.

De voornaamste reden dat de “tips & tops bolletjes” van de Yoast SEO plug-in niet als absolute waarheid moeten worden genomen, is te danken aan het feit dat de plug-in alleen exact match zoekwoorden meetelt.

Zoekmachines kijken veel breder dan dat en zullen dus de tekst dus anders beoordelen dan de tekstanalyse van de Yoast SEO plug-in. Gebruik het als richtlijn dus.

Waar kijkt de tekstanalyse verder allemaal naar?

Ondanks dat de tekstanalyse geen verplichting is, is het zeker een goede leidraad om je tekst te optimaliseren.

In deze alinea zal ik je vertellen waar de tekstanalyse naar kijkt en waarom dit goed is voor de optimalisatie van je tekst.

Afbeeldingen

Afbeeldingen geven een tekst kracht. Zeker in het tijdperk waar de concentratiespanning steeds korter wordt, is een afbeelding goed om een tekst beter leesbaar te maken.

Daarnaast bieden afbeeldingen extra verduidelijking om bepaalde onderwerpen van een tekst te begrijpen in een visuele vorm.

Wanneer je een afbeelding upload in je tekst in WordPress kun je een aantal dingen invullen. De belangrijkste hiervan zijn de titel en de alt-tag, hier wordt dan ook naar gekeken in de tekstanalyse.

image alt tag

De titel van de afbeeldingen wordt standaard de naam waar je de afbeelding onder had opgeslagen, het is aan te raden de afbeelding dan ook onder een relevante naam op te slaan.

De alt-tag helpt zoekmachines te begrijpen wat er in de afbeelding is te zien. Gebruik je bijvoorbeeld een foto van een zwarte Volkswagen Polo, geef dan niet “auto” op als alt-tag maar iets als “zwarte Volkswagen Polo”

Maak de alt-tag zo beschrijvend mogelijk want dit wordt gebruikt voor image search in Google.

Focus trefwoord in de kopteksten

De tekstanalyse kijkt ook of je het focus trefwoord in de kopteksten hebt verwerkt. Dit kan voor SEO voordeel zorgen.

Pas dit enkel toe als het een bijdrage levert aan je tekst, bijvoorbeeld meer duidelijkheid voor de lezer. De exacte formulering zoals de Yoast SEO plug-in dit graag ziet, is niet per se nodig.

Daarnaast wordt er bij de tekstanalyse gekeken of het focus trefwoord in de URL is opgenomen. Dit is goed voor de duidelijkheid voor zowel de lezer als de zoekmachines.

Paginatitel en meta-omschrijving

De paginatitel is de titel die in de zoekmachine wordt weergegeven, de meta-omschrijving de aanvullende tekst die onder de URL van de pagina wordt weergegeven.

meta titel beschrijving

De beschikbare lengte die door de Yoast SEO plug-in wordt aangegeven is een indicator. Als richtlijnen wordt vaak 60 karakters voor de titel en 160 karakters voor de beschrijving aangehouden.

In de praktijk wordt door Google niet gekeken naar aantal karakters, maar naar pixel width. 568px voor titels en 930px voor beschrijvingen is een goede maatstaf.

Hoeveel ruimte je kunt gebruiken wisselt van tijd tot tijd en kan verschillend zijn op desktop of mobiel. Je wilt in de praktijk de maximale ruimte benutten zonder dat je afgekapt wordt in de SERP.

Een goede titel trekt de aandacht en bevat relevante zoektermen waar je op gevonden wilt worden. Maak er een logische zin van, alsof deze is geschreven voor de lezer en niet voor de zoekmachine.

De beschrijving is bedoelt om mensen over te halen te klikken op de link. Hoewel zoektermen in de beschrijving niet meetellen als ranking factor, kunnen ze wel dikgedrukt getoond worden als er een match is, wat de Click Through Rate kan vergroten.

Geavanceerd

Onder het kopje geavanceerd kun je een paar belangrijke instellingen bepalen voor je pagina. De meeste van deze instellingen zul je waarschijnlijk niet gaan gebruiken, maar toch ga ik 2 mogelijke instellingen kort behandelen.

geavanceerd Yoast

Canonieke URL

De canonieke URL laat de zoekmachinespiders weten dat de pagina een kopie is en verwijst naar het origineel. Dit is aan te raden wanneer je een artikel opnieuw publiceert of wanneer je pagina niet uniek is.

Met de canonieke URL voorkom je dat je in de zoekmachines concurreert met duplicate content.

Kannibalisatie van zoektermen kun je voorkomen als je soortgelijke content schrijft of geschreven hebt en hiervoor een canonical URL instelt.

Pagina tonen in de zoekresultaten

In het tabblad “geavanceerd” kun je aangeven of je wilt dat je pagina in de zoekresultaten van de zoekmachines wordt getoond, deze optie staat standaard aan.

Wil je niet dat je pagina in de zoekmachines verschijnt dan kun je in dit tabblad je pagina op “noindex” zetten. Hiermee geef je aan dat de zoekmachinespiders (bots) je pagina niet hoeven te indexeren.

Wil je dat zoekmachines de links volgen?

Standaard worden de links en verwijzingen naar andere pagina’s gevolgd door de zoekmachinespiders, deze indexeren die pagina’s dan ook meteen. Als je dit niet wilt, kun je dit uitzetten. Dit doe je door de links een “nofollow” te geven in het tabblad “geavanceerd”.

Social

Door op het koppelingsicoontje te klikken kom je bij het onderdeel “Social”. Hier kun je instellen wat er getoond wordt wanneer je tekst/pagina op Facebook en Twitter wordt gedeeld.

Je kunt de afbeelding, titel en (meta-)omschrijving aanpassen, mocht je willen dat deze afwijken van het ingestelde.

social tabblad

Geoptimaliseerde teksten voor Google

Nu weet je hoe je met behulp van Yoast een begin kunt maken met je teksten te optimaliseren.

Heb je geen tijd of zin om hier mee bezig te zijn? Of zijn de resultaten niet naar wens? Schakel een professionele copywriter in.

Deze tekstschrijver kijkt naar bestaande teksten, stijl en vorm. Door duidelijke doelen te koppelen met gedegen zoekwoorden onderzoek en jarenlange ervaring krijg jij er unieke teksten waar je echt wat aan hebt.

Bedankt voor je tijd

Hopelijk heb je iets geleerd vandaag, ik vond het gezellig. Heb je vragen die je graag op dit blog beantwoord ziet of overige verbeteringen of suggesties hebt mail me dan. Vind ik leuk.

Als je wat hebt gehad aan dit artikel, deel het dan op je sociale netwerken! Zo helpen we elkaar allemaal een beetje.


Time2Choose logo redesign

Logo redesign: identiteit en positionering

In voorbereiding op het 12,5 jarig bestaan in juli 2024 vond ik het tijd om het beeldmerk, onveranderd sinds inceptie, te herevalueren. Past het nog […]
Lees verder...
Zwarteweg 4 Sneek Time2Choose

Time2Choose is verhuisd

Sneek – Online marketing bureau Time2Choose is per 1 juli 2023 verhuisd naar de Zwarteweg 4. Het bedrijfsverzamelgebouw is uniek gelegen aan de gracht van […]
Lees verder...
google tag manager

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior)

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior) bij Time2Choose in Sneek Locatie: Sneek, Nederland Over Time2Choose: Time2Choose is een online marketing bureau gevestigd in het prachtige Sneek, dat […]
Lees verder...

Time2Choose bestaat 10 jaar!

Graag wil ik mijn dankbaarheid uitspreken naar al mijn klanten, het vertrouwen dat jullie in mij hebben is het belangrijkst voor mij. Daarnaast de partners […]
Lees verder...
×

Tijd voor actie!

Snel en vertrouwd contact met Time2Choose via WhatsApp.

×