reddingsboei marketing

Online marketing blijkt de reddingsboei tijdens COVID-19

Concurrenten die hun producten wél via internet aanbieden draaien goede zaken. Die omzet stelt ze in staat om verder te investeren. De nare realiteit is duidelijk, hoe langer je wacht, hoe groter je achterstand wordt.

Al 8 jaar werk ik samen met ondernemers als jij. Ondernemers die goede zaken doen. Elk jaar hoor je dat een groter deel van jouw business online verdiend wordt. Dat wordt de laatste weken extreem bevestigd.

Je hoeft niet alles te weten over online marketing en websites. Jij bent al onmisbaar in je bedrijf, waarom zou je je tijd besteden aan SEO leren? Gevonden worden door klanten is wat je wil, liever vandaag dan morgen.

Een van mijn klanten moest noodgedwongen de deuren sluiten. Toch heeft ze 162% meer omzet gedraaid afgelopen maart dan in 2019 dankzij online marketing inspanningen door mij uitgevoerd in haar webshop.

Gedwongen nieuwsgierigheid

Grote delen van de wereld zijn getroffen door overheidsmaatregelen die het normale leven ontregeld hebben. Zo zijn we met zijn allen in Nederland in “intelligente lockdown”. Concreet betekend dat dat mensen niet meer de straat opgaan indien strikt noodzakelijk.

Dit heeft gevolgen, zoals angst en onzekerheid. En dat is slecht voor (veel) bedrijven. Het geeft ondernemers, al dan niet opgelegd, de tijd voor serieuze reflectie.

Ongetwijfeld heb je al vaker gespeeld met gedachtes over online succes. De mooiste verhalen hoor je natuurlijk het eerst. Maar jij was druk met je zaak en had geen tijd om door te pakken. Nu heb je die tijd wel, tot 1 juni zelfs voor sommigen.

Kan online marketing ook voor jou werken? Hoeveel kost SEO of het opzetten van online advertenties? Is het iets wat bij je past? Heb je het eigenlijk wel nodig?

Recessieproof investeren: hoe 1 euro 2 waard is

In tijden van crisis zijn er eigenlijk maar twee knoppen waar je aan kunt draaien. En zoals alles in het leven moet je daar een balans in vinden.

 • kosten verlagen (efficiëntie verhogen)
 • investeren (productie verhogen)

Op basis van data van 4.700 ondernemingen 3 jaar voor, tijdens en 3 jaar na de financiële crisis is de conclusie uit het onderzoek van Gulati en Nohria uit 2010 dat bedrijven die een combinatie van beide gedaan hebben het best uit de recessie gekomen zijn.

Ook onze overheid erkent dat, ook al zijn bezuinigen noodzakelijk, behoudt van kundig personeel cruciaal is om ook na de crisis de draad weer op te kunnen pakken.

Marketing budget is een van de gemakkelijkste kranen om dicht te draaien. Wat je volgende maand niet uitgeeft aan advertenties heb je direct bespaard. Veel bedrijven kiezen (noodgedwongen) voor deze optie, want de huur gaat door en personeel moet betaald worden.

Juist voor de ondernemers die een buffer hebben en wel door investeren biedt dit kansen. In 2009 kocht het lingeriemerk Saph landelijke billboards met wel 90% korting. Met jouw marketing euro kun je opeens, door het wegvallen van vraag, 2x zoveel advertentie ruimte kopen. Dit is het moment dat jij een voorsprong kunt pakken op je concurrentie, werken aan marktaandeel/bekendheid en productie.

Het is al te laat

In verschillende netwerken hoor ik vragen gehuld in bezorgdheid. En terecht, niemand heeft een glazen bol en kan voorspellen (laat staan garanderen) hoe de toekomst er uit gaat zien. Dus hoor je uitspraken over investeren in online marketing als:

 • Ik begrijp de noodzaak wel, maar ik heb er geen tijd voor
 • Ik begrijp de noodzaak wel, maar ik weet niet waar ik moet beginnen
 • Eerdere samenwerkingen brachten me grote beloftes maar weinig resultaat
 • Het is te duur, ik moet bezuinigen op kosten
 • Ik durf nu niet te investeren, ik heb teruglopende omzet

Het ergst vind ik de uitspraak “het is nu toch al te laat”. De ondernemers waar ik mee werk, weten uit ervaring dat het cyclisch is. Er is een crisis, dat doet pijn, je past je aan, je gaat door! Mijn klanten zouden jouw zorgen pareren met “goed dat je het belang nu ook inziet” en vervolgens:

 • Jij hoeft er geen tijd aan te besteden, dat kan iemand anders* beter
 • Jij bent al onmisbaar in je bedrijf, laat iemand anders* doen waar hij goed in is
 • Kies daarom voor een partij* die bewezen track record heeft
 • Hoeveel is de continuïteit van je bedrijf waard? Denk niet in kosten maar in ROI
 • Het beste moment om te investeren was 7 jaar geleden, het tweede beste moment is NU

* Zino Ostendorf, Time2Choose – elite internet marketing

Snelle resultaten? Eerder beginnen

Het is wenselijk om directe resultaten te zien, instant gratification. Achteraf kunnen we makkelijk zeggen dat je eerder had moeten beginnen. Daar heb je precies niks aan.

Maar de cijfers laten wel zien dat een constante inspanningen leiden tot cumulatieve resultaten. Meestal na 3 tot 6 maanden zien mijn klanten dat de strategie werkt, wat het vertrouwen versterkt om door te gaan.

Simpel gezegd hangt de snelheid en mate van resultaat af van 3 factoren:

 1. Budget
 2. Tijd
 3. Concurrentie

Nu begrijp je dat het antwoord op de vraag “hoeveel kost het?” niet zomaar te geven is. Budget is, hoewel een belangrijke, slechts een van de factoren die bepalend is voor het uiteindelijke antwoord.

In de praktijk start je dus altijd met een concurrentie analyse. Alleen dan weet je hoe hard je moet werken om je concurrenten voorbij te streven.

Immers, als jij nu begint met wandelen terwijl je concurrent al maanden aan het fietsen is, haal je hem nooit in. Dus als jij zo snel mogelijk resultaat wilt, zul je meer moeten doen dan je concurrent en lang genoeg om hem in te halen. Vervolgens moet je minimaal dezelfde inspanning leveren om voor te blijven.

Daarbij is het noodzakelijk om je te realiseren dat het meeste geld verdiend wordt door de bedrijven die het best gevonden worden. Dus die hebben vervolgens ook het geld om te blijven investeren.

Elke dag heb je opnieuw de keuze: ga je bij de pakken neer zitten of ga je verder werken aan het succes van jouw onderneming? Time2Choose


google tag manager

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior)

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior) bij Time2Choose in Sneek Locatie: Sneek, Nederland Over Time2Choose: Time2Choose is een online marketing bureau gevestigd in het prachtige Sneek, dat […]
Lees verder...

Time2Choose bestaat 10 jaar!

Graag wil ik mijn dankbaarheid uitspreken naar al mijn klanten, het vertrouwen dat jullie in mij hebben is het belangrijkst voor mij. Daarnaast de partners […]
Lees verder...
Zino Ostendorf Time2Choose

Ton Subsidie voor online marketing Friese ondernemers

Ondernemingen die ingericht zijn op online verkoop zijn de grote winnaars van de afgelopen 18 maanden. Friese MKB’ers die (nog) niet online kanalen inzetten of […]
Lees verder...
piramide van maslow

Piramide van Maslow: ken de behoeftes van je klanten

Waarom maken mensen zich zo druk als de batterij van hun telefoon bijna leeg is? Er zijn belangrijkere dingen in de wereld. First world problems […]
Lees verder...