paginatie seo

Paginatie: SEO en Conversie Killer

Wanneer je slechts 2 of 3 producten verkoopt is het niet van toepassing, maar bij websites die meer dan 10-15 producten aanbieden zou dit een snelle winst zijn voor je SEO en conversie. Vooral als je een gevestigde site hebt met veel verkeer en omzet.

We gaan je helpen paginatie uit te schakelen op product categorie pagina’s. Dit betekend dat we alle producten op één pagina tonen, in plaats van deze te verdelen over meerdere pagina’s.

Aangezien niet elk CMS de mogelijkheid biedt paginatie volledig uit te zetten, zetten we in die gevallen het aantal “producten per pagina” op het geboden maximum.

Geen paginatie = betere onpage SEO

Er zijn twee voordelen aan deze aanpassing, de eerste is SEO gerelateerd.

Er zijn verschillende manieren om paginatie te implementeren vanuit technisch perspectief. Sommige programmeerbare methodes veroorzaken problemen waarbij Google en andere crawlers niet verder kunnen kijken dan de eerste pagina met producten of dat ze niet meer kunnen indexeren dan de eerste pagina met producten.

Als Google de extra pagina’s niet kan zien, duurt het langer voordat ze geindexeerd worden. In de praktijk betekend dit dat het langer duurt voordat deze pagina’s ranken. Ze krijgen minder link juice waardoor ze, als ze ranken, niet zo hoog ranken als zou moeten.

Over het algemeen kent Google meer waarde toe aan pagina’s met meer content, dan pagina’s met weinig content. Door paginatie uit te zetten heb je meer content op de pagina en maak je gebruik van het gegeven dat content rijke pagina’s hoger scoren in de zoekresultaten.

Geen paginatie = hogere conversie

Het tweede voordeel is een verbeterde gebruikerservaring. Bezoekers van je website kunnen nu alle producten van een categorie zien op dezelfde pagina, zonder door te klikken naar andere pagina’s. In sommige CMS en ontwerpen is het daarnaast lastig om te zien dat er meerdere pagina’s beschikbaar zijn, waardoor er bezoekers zijn die een groot deel van je assortiment niet eens ziet.

Pas het aantal producten per pagina aan op je aanbod. Heb je bijvoorbeeld een limiet van 12 producten per pagina ingesteld, en je biedt 13 producten aan zul je slechts 1 product tonen op pagina 2. Een enkel product op een pagina is vanuit conversie optimalisatie perspectief niet ideaal.

Hoe visueler je producten zijn, hoe meer waarde gehecht wordt aan de “look” van het product in de aankoopbeslissing. Meer producten op een pagina waarmee ze kunnen vergelijken helpt om mensen te laten beslissen. Ze vinden gemakkelijker de look die die ze zoeken. Dit geldt bijvoorbeeld voor schoenen, kleding, elektronica, meubels etc.

2 dingen waar je op moet letten

Voordat je deze veranderingen toe wilt passen, moet je rekening houden met twee factoren.

  1. Laadsnelheid van de pagina met meer producten

Alles in het leven draait om balans. Wanneer je bovenstaande hebt gelezen en denkt dat het een goed idee is op 300 producten op 1 pagina te laden, dat is het niet. De snelheid waarmee een pagina inlaadt is een belangrijke factor voor bezoekers en Google. Een pagina met veel producten laadt altijd iets langzamer in.

Als je een goedkoper webhosting provider hebt is het de moeite waard om een speedtest te doen van je pagina met https://tools.pingdom.com/ om te meten of je pagina’s niet buitensporig langzaam inladen. Laadtijden boven de 5 seconden zijn schadelijk voor je conversie, idealiter heb je laadtijden <1 seconde.

  1. Als je veel producten in een categorie hebt

Wanneer je honderden producten in een categorie hebt is het niet praktisch om paginatie volledig uit schakelen. Afhankelijk van je product type en opmaak van de pagina, raadt ik aan om maximaal 100 producten op een pagina te tonen. Hierbij dien je rekening met de laadtijden te houden, ook op mobiele apparaten!

Ter vergelijking, onze vrienden van Coolblue tonen 24 producten terwijl Zalando 84 producten laat zien.

Maak ook gebruik van een goede filter of navigatiestructuur zodat mensen snel kunnen vinden wat ze zoeken. Je wilt natuurlijk niet door 200 paar damesschoenen scrollen voordat je jouw herenschoenen gevonden hebt.

Hoe pas je deze verandering toe?

Meestal is het doorvoeren van deze aanpassingen relatief gemakkelijk. Zoek naar de setting in je CMS waarbij je het aantal producten per pagina kunt aanpassen, soms is simpele codering benodigd.

Vraag hierbij de hulp van je webdeveloper als je er zelf niet uitkomt.

Voor Magento:
https://www.templatemonster.com/help/magento-how-to-change-default-amount-of-products-in-products-listing.html

Voor WooCommerce:
https://docs.woocommerce.com/document/change-number-of-products-displayed-per-page/

Meet het verschil

Het kan een uitdaging zijn de exacte uitwerking accuraat te meten, een metric die je zou kunnen gebruiken is “time on page” aangezien mensen meer te bekijken hebben. Met heatmap tools kun je gebruikersgedrag vergelijken met je voorgaande situatie. Bij websites met heel veel verkeer en/of hele slechte paginatie ga je een positieve verandering in je conversie ratio zien.

Bedankt voor je komst

Hopelijk heb je iets geleerd vandaag, ik vond het gezellig. Heb je vragen die je graag op dit blog beantwoord ziet of overige verbeteringen of suggesties hebt mail me dan. Vind ik leuk.

Als je wat hebt gehad aan dit artikel, deel het dan op je sociale netwerken! Helpen we elkaar allemaal een beetje.

Zino Ostendorf


crisis webwinkel

Research: Kansen in de Corona CRISIS

Wereldwijd heeft het inmiddels bekende virus COVID-19 de wereld in zijn greep. Uitgeroepen tot een pandemie, hebben veel landen maatregelen getroffen die de maatschappij ernstig […]
Lees verder...
covid-19 marketing

Online marketing blijkt de reddingsboei tijdens COVID-19

Concurrenten die hun producten wél via internet aanbieden draaien goede zaken. Die omzet stelt ze in staat om verder te investeren. De nare realiteit is […]
Lees verder...
marketing begrippen

Uitgebreide marketing begrippenlijst

De wereld van internet en marketing zit vol met jargon en begrippen die geleend zijn uit het Engels. Door de grote snelheid van innovatie en […]
Lees verder...
hoe mobile first afschrikt

Hoe een mobile first redesign klanten afschrikt

Stilstaan is achter uit gaan. Dat weten we. Dus om de zoveel tijd moeten we vernieuwen om te concurreren. Vaak brengt dat een verbeterde ervaring […]
Lees verder...