XML Sitemap body

Verbeter direct je SEO met optimale XML sitemaps

Sitemaps kennen we al lang, maar over de jaren zijn er veranderingen doorgevoerd die ook jij zou moeten weten voor de beste organische resultaten in de zoekmachines. Welk type sitemap is voor jou het meest geschikt? Hoe behaal ik voordeel in mijn SEO door middel van sitemaps?

De wereld verandert snel en technologie nog veel sneller. Zo ook de wereld van online marketing en technische zoekmachine optimalisatie. Met alle informatie die je kunt lezen op internet is de grootste uitdaging je tijd niet te verspillen aan onzin.

XML Sitemap body

TL;DR (Too Long, Didn’t read)

Gebruik je tijd goed en regel je indexering zaken via dit overzichtelijke stappenplan:

✓ Gebruik hreflang tags in XML sitemaps

✓ Gebruik de <loc> en <lastmod> tags

✓ Comprimeer sitemap bestanden met gzip

✓ Gebruik een sitemap index bestand

✓ Gebruik image, video en Google nieuws sitemaps alleen als indexatie bijdraagt aan KPI’s

✓ Genereer dynamische XML sitemaps

✓ Benoem de sitemap index URLs in robots.txt

✓ Dien de sitemap index in bij Google Search Console en Bing Webmaster Tools

✓ Voeg alleen SEO relevante pagina’s toe aan XML sitemaps

✓ Fix alle sitemap fouten en waarschuwingen

✓ Download sitemap data van GSC om indexatie ratio’s te analyseren

✓ Zorg dat URLs slechts 1x zijn opgenomen in je sitemap

Wat is een XML sitemap?

Een XML sitemap is feitelijk een lijst van alle URL’s van je website. Het werkt als een routekaart of inhoudsopgave om zoekmachines te vertellen welke pagina’s je website bevat en hoe deze te bereiken zijn.

XML sitemap visual

Waar zoekmachines via een website vijf interne links moet doorlopen om bij pagina 8 te komen (zoals het voorbeeld rechts), worden direct alle 8 pagina’s gevonden wanneer de XML sitemap wordt bekeken.

Een XML sitemap assisteert de webcrawlers van zoekmachines met het sneller indexeren van pagina’s, dit is voornamelijk van belang voor websites die:

  • Regelmatig nieuwe pagina’s toevoegen
  • Duizenden pagina’s hebben
  • Een goed extern linkprofiel missen
  • Regelmatig veranderingen in content en bestaande pagina’s ondergaan
  • Een zwakke interne linkstructuur of orphan pages hebben

Belangrijkste les

Hoewel zoekmachines in staat zijn je URL’s te vinden zonder XML sitemap, laat je door pagina’s op te nemen in je XML sitemap aan zoekmachines weten dat je die pagina’s beschouwt als kwalitatieve landingspagina’s.

Indeling XML Sitemap

Even als voorbeeld, een XML sitemap van een website bestaande uit 1 pagina die alle mogelijke tags gebruikt:

XML sitemap code voorbeeld

Loc (locatie) Tag

De locatie tag is een verplichte tag welke de volledige, originele URL locatie bevat. Deze moet volledig overeenkomen met de URL van je site, kijk dus ook goed naar je site protocol (http of https) en of je www voor je site gebruikt of niet.

Lastmod (laatst aangepast) Tag

De Lastmod tag is optioneel en dus niet verplicht. Om zoekmachines te laten weten wanneer het bestand als laatste is aangepast en of deze dus geïndexeerd moet worden is het echter een zeer handige tag.

Daarnaast heeft de Lastmod tag andere voordelen, het laat zoekmachines namelijk weten dat je onlangs nog veranderingen hebt doorgevoerd en dus niet een stilstaande site bent. Verander de Lastmod datum en tijd alleen als je belangrijke of grote veranderingen doorvoert aangezien zoekmachines anders mogelijk denken dat je ze onterecht laat denken dat je nieuwe, “frisse” content hebt geplaatst terwijl dit niet het geval is, dit kan je in het ergste geval zelfs een penalty opleveren.

De “last modified time” oftewel het tijdstip van de laatste aanpassing is van belang voor sites met veel content. Door het tijdstip van bewerking aan te geven help je Google en andere zoekmachines jou herkennen als de oorspronkelijke uitgever.

Changefreq (verandering frequentie) Tag

In het verleden gaf deze tag aan in welke regelmaat er verwacht werd veranderingen door te voeren op de betreffende URL. Sinds de bovenstaande Lastmod tag werd geïmplementeerd werd de Changefreq tag min of meer overbodig. Stel je voor dat je structureel elke week een belangrijke verandering doorvoert, in dit geval is het goed om dit aan te geven onder te Changefreq Tag. Vaak zal dit echter niet het geval zijn, dan is het raadzaam om enkel de Lastmod Tag correct in te vullen.

Priority Tag (Prioriteit)

De Priority Tag is een optionele tag welke zoekmachines vertelt hoe belangrijk de pagina is in vergelijking met je andere URL’s, dit kun je aangeven op een schaal van 0.0 tot 1.0.

De Priority Tag wordt in werkelijk weinig naar gekeken door de zoekmachines, je kunt ervoor kiezen deze in te vullen maar het zal waarschijnlijk weinig effect hebben.

Belangrijkste les

Een XML sitemap heeft bewezen voordelen voor je website. De Loc en Lastmod Tag zijn zeer belangrijk en dienen nauwkeurig en correct te worden ingevuld. De Changefreq & Priority Tag zijn optionele Tags.

De verschillende type sitemaps

Er zijn allerlei verschillende soorten sitemaps. We zullen de overbodige sitemaps weglaten en alleen die waar jij baat bij hebt bespreken.

XML Sitemap Index

Allereerst is het van belang om de beperkingen van XML sitemaps bloot te leggen:

  • Een XML sitemap heeft een maximale capaciteit van 50.000 URL’s.
  • Een limiet van 50MB voor niet-gecomprimeerd bestanden.

De sitemaps zijn te comprimeren door bijvoorbeeld Gzip te gebruiken. Echter geldt nog steeds de limiet van de sitemap (ook voor gecomprimeerde bestanden).

Het is geen reden tot paniek wanneer je de limiet van de sitemap bereikt. Je kunt je URL’s namelijk verdelen over meerdere XML sitemaps. Zorg er altijd voor dat je elke URL maar een keer gebruikt en dus niet in 2 verschillende sitemaps.

De verschillende sitemaps kunnen vervolgens worden samengesmolten in een enkele XML sitemap index bestand, deze krijgt vaak de naam sitemap-index.xml. Feitelijk is dit een sitemap voor sitemaps.

Voor zeer grote websites is het ook mogelijk om meerdere XML sitemap index bestanden te gebruiken, echter is het niet mogelijk om deze om een soortgelijke manier samen te smelten.

Om zoekmachines gemakkelijk al je sitemap bestanden in een keer te laten vinden:

  • Benoem je sitemap index URL in je robots.txt bestand.
  • Stuur je sitemap index naar Google Search Console en Bing Webmaster Tools (of andere zoekmachines wanneer dit van toepassing is).

Sitemap zip voorbeeld

XML Image Sitemap

XML Image sitemaps zijn ontwikkeld om afbeeldingen beter te kunnen indexeren. Tegenwoordig worden afbeeldingen opgenomen in de content van de pagina en worden deze dus ook tegelijk met de gehele pagina URL gecrawled.

Om de webcrawlers extra informatie over een afbeelding te geven is JSON-LD https://schema.org/ImageObject een handige tool, aangezien deze meer attributen biedt dan een XML Image Sitemap.

Een XML Image Sitemap zal voor de meeste websites niet meer interessant zijn, tenzij je een website hebt in stock foto’s of een webwinkel die veel verkeer binnenhaalt via bijvoorbeeld Google Afbeelding.

XML Video Sitemap

Net als de XML Image sitemap is een XML Video sitemap enkel interessant wanneer video’s van groot belang zijn voor je onderneming. Als dit niet het geval is zal een XML Video sitemap overbodig zijn.

Om de webcrawlers meer informatie over een video te geven markeer je deze met JSON-LD’s https://schema.org/VideoObject.

Dynamic XML Sitemap

Statische sitemaps zijn eenvoudig te maken, echter raken deze snel verouderd wanneer je veranderingen doorvoert. Wanneer je bijvoorbeeld content van een pagina aanpast zal de statische sitemap niet automatisch de Lastmod tag bijwerken.

Om ervoor te zorgen dat je niet na elke aanpassing de sitemap tags handmatig hoeft aan te passen gebruik je dynamische sitemaps. Dynamic XML Sitemaps worden automatisch bijgewerkt door je server om relevante veranderingen weer te geven wanneer deze zich voordoen.

Een Dynamic XML sitemap opzetten doe je met de volgende stappen:

  • Vraag je developer een custom script te coderen, zorg dat je om duidelijke specificaties vraagt.
  • Gebruik een Dynamic sitemap generator tool
  • Installeer een plugin voor je CMS, bijvoorbeeld de Yoast SEO plugin voor WordPress.

HTML Sitemap

Waar XML sitemaps de zoekmachines helpen bij het vinden van content helpt een HTML sitemap menselijke gebruikers bij het vinden van content.

Maar heb je wel een HTML sitemap nodig als je gebruiksvriendelijkheid en interne linkstructuur goed is?

Dit kun je simpelweg controleren door te kijken hoeveel bezichtigingen je HTML sitemap heeft in Google Analytics. Veelal zal dit aantal erg laag zijn, wanneer dit niet het geval is betekend het dat je de navigatie en interne linkstructuur van je website zult moeten verbeteren.

In het aannemelijke geval van weinig bezichtigingen van je HTML sitemap is het vaak zinloos om deze te behouden aangezien deze link juice van elke pagina van je website opneemt.

Belangrijkste les

Dynamic XML sitemaps en XML sitemap index zijn de sitemaps die het meest helpen bij indexatie van je pagina’s. Image en Video sitemaps zijn niet interessant tenzij je veel business behaald via deze kanalen.

XML Sitemap Indexatie Optimalisatie

Oké, nu ben je bekend met verschillende soorten sitemaps. Hoe gebruiken we deze dan om zoekmachine optimalisatie te bevorderen?

Neem alleen relevante SEO pagina’s op in je XML sitemaps

Een XML sitemap hoeft niet persé alle pagina’s van je website te bevatten. Je kunt ook alleen SEO relevante pagina’s in je sitemap opnemen. Op deze manier vraag je webcrawlers, de Googles en de Bings, of die zich willen focussen op die URL’s in het bijzonder.

Door alleen SEO relevante pagina’s op te nemen in je XML sitemap help je zoekmachines je website efficiënt te crawlen waardoor je website beter wordt geïndexeerd.

Pagina’s die je kunt weglaten uit je sitemap:

  • Non-canonical pagina’s
  • Dubbele pagina’s
  • Paginatie
  • Parameter of session ID based URL’s
  • Site search resultaten pagina’s
  • Reply to comment URLs
  • Deel via email URLs.
  • URLs die ontstaan bij filteropties die niet nuttig zijn voor SEO
  • Gearchiveerde pagina’s
  • Redirects (3xx), niet bestaande (4xx) of server error pagina’s (5xx).
  • Pagina’s geblokkeerd door robots.txt
  • Pagina’s met noindex tag
  • Pagina’s zijn die nuttig zijn voor gebruikers, maar niet bedoeld zijn als landings pagina’s (login, contact, privacy policy, account pagina’s)

Dit betekend niet dat Google of andere zoekmachines de pagina’s buiten je XML sitemap niet indexeert, zoek op site:jouwwebsite.nl om alle pagina’s te bekijken die door Google zijn geïndexeerd.

Bij SEO blijft het geval dat de totale kwaliteit van de site de belangrijkste factor is, zorg daarom dat wanneer je pagina’s tegenkomt van lage kwaliteit je deze aanpast. Dit is zowel goed voor je ranking in de zoekmachines als de gebruikerservaring.

Belangrijkste les

Wordt beter geïndexeerd door alleen SEO relevante pagina’s op te nemen in je XML sitemap. Beperk het aantal pagina’s van lage kwaliteit op je website om beter te scoren. Via de “crawl stats” in Google Search Console kun het effect van de optimalisatie van je sitemap bekijken.

Bedankt voor je tijd

Hopelijk heb je iets geleerd vandaag, ik vond het gezellig. Heb je vragen die je graag op dit blog beantwoord ziet of overige verbeteringen of suggesties hebt mail me dan. Vind ik leuk.

Als je wat hebt gehad aan dit artikel, deel het dan op je sociale netwerken! Helpen we elkaar allemaal een beetje.

Zino Ostendorf

 


Time2Choose logo redesign

Logo redesign: identiteit en positionering

In voorbereiding op het 12,5 jarig bestaan in juli 2024 vond ik het tijd om het beeldmerk, onveranderd sinds inceptie, te herevalueren. Past het nog […]
Lees verder...
Zwarteweg 4 Sneek Time2Choose

Time2Choose is verhuisd

Sneek – Online marketing bureau Time2Choose is per 1 juli 2023 verhuisd naar de Zwarteweg 4. Het bedrijfsverzamelgebouw is uniek gelegen aan de gracht van […]
Lees verder...
google tag manager

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior)

Vacature: Online Marketeer (Junior/Medior) bij Time2Choose in Sneek Locatie: Sneek, Nederland Over Time2Choose: Time2Choose is een online marketing bureau gevestigd in het prachtige Sneek, dat […]
Lees verder...

Time2Choose bestaat 10 jaar!

Graag wil ik mijn dankbaarheid uitspreken naar al mijn klanten, het vertrouwen dat jullie in mij hebben is het belangrijkst voor mij. Daarnaast de partners […]
Lees verder...
×

Tijd voor actie!

Snel en vertrouwd contact met Time2Choose via WhatsApp.

×